European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Ferry vertrok naar Engeland om met historische vliegtuigen te werken!

Ferry Lotterman in een P-51D Cockpit
Photo by: Ferry Lotterman
Ferry (26) heeft in Engeland zijn droom waar gemaakt. Hij mocht vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog onder handen nemen...

Mijn naam is Ferry. Ik ben 26 en studeer werktuigbouwkunde in Den Bosch. Toen ik in het 4e jaar van mijn ROC opleiding luchtvaarttechniek zat in Tilburg heb ik van november 2009 tot mei 2010 stage gelopen bij The Fighter Collection in Duxfo, Engeland. Op 15 jarige leeftijd bracht ik een bezoek aan het Imperial War museum in Duxford. Het Imperial War Museum is één van de grootste luchtvaartmusea van Europa. Dit museum ligt op een voormalig vliegveld Duxford van de R.A.F (Royal Air Force). In dit museum staan nog prachtige vliegtuigen die gebruikt werden tijdens de 2e wereldoorlog! Ik was zo onder de indruk van deze vliegtuigen dat ik besloot om uit te zoeken of ik geen stage kon lopen bij dit museum.

 

Op het terrein van het museum zit het bedrijf The Fighter Collection. Dit bedrijf heeft ongeveer 20 vliegtuigen uit de 2e wereldoorlog in bezit. Deze vliegtuigen kunnen allemaal nog vliegen. Bij dit bedrijf heb ik mijn stageplek geregeld. Zo heb ik meegelopen met het grote onderhoud van vliegtuigen en deze ook gerestaureerd. Vooral het opbouwen van vliegtuigen vond ik erg tof. The Fighter Collection is ontstaan door een uit de hand gelopen hobby van één van de eigenaren die een passie heeft voor het verzamelen van historische vliegtuigen. Het bedrijf zit in één van de gebouwen van het museum en houdt zodoende ook het museum levend, want de bezoekers kunnen dit gebouw ook bezoeken. Naast het onderhouden van vliegtuigen uit 2e wereldoorlog zijn zij ook betrokken bij de organisatie van grote vliegshows in Engeland.

 

Tijdens mijn stage was het niet makkelijk om in contact te komen met mensen van mijn eigen leeftijd. Ik was de enige stagiair in het bedrijf voor lange tijd. Er was nog een Franse jongen die er 3 maanden zat waar ik korte tijd mee heb samengewerkt. Voor mijn stage maakte ik aanspraak op de Leonardo da Vinci beurs. Hiervan kon ik o.a. mijn accommodatie betalen. Tijdens mijn hele verblijf sliep ik in een bed and breakfast in Swanston, een dorp vlakbij mijn stageplek. De locatie van mijn bed and breakfast was ideaal. Ik kon vanuit hier op z’n Hollands met de fiets naar het werk!

 

In mijn vrije tijd heb ik nog rondgereisd door Engeland. Ik ben natuurlijk vaak naar Cambridge geweest en heb ook Londen bezocht. Naast dat ik gek ben van historische vliegtuigen, was één van de redenen om naar Engeland te gaan om mijn Engels te verbeteren. Ik heb mijn Engels goed kunnen verbeteren omdat ik in een omgeving zat met Engelse collega’s. “Op een gegeven moment droomde ik zelfs in het Engels.” Ik volgde één avond in de week Engelse taallessen in Cambridge. Dit was een goede manier om mensen van mijn eigen leeftijd te leren kennen. Ik zat hier in een klas met mensen uit de hele wereld. Zo internationaal was het daar!

 

Ik raad iedereen aan om een stage in het buitenland te volgen. Ik vond het een fantastische ervaring en ga uitzoeken of ik met mijn huidige studie weer naar het buitenland kan. Je wordt er erg zelfstandig van. Voordat ik stage liep in Engeland woonde ik nog thuis bij mijn ouders. In Engeland woonde ik opeens op mezelf en was ik in een nieuwe omgeving met mensen die ik niet kende. Dit was wennen, maar wel leuk! Als oud stagiair ben ik nog steeds ieder jaar betrokken bij de organisatie van de vliegshows en heb ik nog steeds contact met de collega’s waar ik toen mee samenwerkte. Ik ben ook benoemd tot student van het jaar door mijn opleiding luchtvaarttechniek, omdat ik mijn stage helemaal zelf geregeld had (dit kwam bij onze opleiding niet vaak voor). Omdat mijn opleiding zag wat voor goede stageplek dit was, zijn er later nog vijf studenten van mijn opleiding naar Engeland vertrokken om bij The Fighter Collection stage te lopen.

Published: Mon, 07/04/2014 - 11:55


Tweet Button: 

New!


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!

Related links