European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

GGO's - wat zijn dat?

cornfields
Photo by: Archbob https://www.flickr.com/photos/archbob/
GGO's zijn Genetisch Gemanipuleerde Organismen en in dit geval gaat het om organismen die wij opeten...

Steeds meer mensen en steeds meer slimme oplossingen om al deze mensen te voeden. Een van die ‘slimme’ oplossingen zijn GGO’s oftewel Genetisch Gemanipuleerde Organismen. Dat betekent dan weer dat er binnenin een organisme: meestal een dier of een plant iets met het DNA wordt gedaan.

 

GGO’s zijn eigenlijk het tegenovergestelde van natuurlijke selectie. Dat is een proces waarin over duizenden jaren steeds de sterkste planten en dieren overleven omdat zij zich kunnen aanpassen aan de veranderingen van het weer, de grond waar ze in groeien of ziekten waar ze mee te maken krijgen. De wereld veranderd zichzelf dus ook, maar dan heel langzaam.  Genetische manipulatie gaat juist heel snel. Daarmee kun je op elk moment ineens een verandering aanbrengen. Bij GGO’s wordt er gemanipuleerd door een stukje erfelijk materiaal (DNA dus) toe te voegen. En zo kunnen mensen bepalen of planten of dieren immuun worden voor een bepaalde ziekte of heel snel groeien. Geen mislukte oogsten meer en iedereen eten genoeg zou je zeggen toch?

 

Van natuurlijke selectie naar Genetische Manipulatie .mov

 

Maar er zijn risico’s, zoals meestal bij dingen die te mooi lijken om waar te zijn. Zo kan niemand met zekerheid zeggen wat die veranderingen in ons eten met ons doen als we het voedsel opeten. En er kan altijd een kruising tussen genetisch gemanipuleerde groenten en ‘gewone’ groenten ontstaan die niet gezond is… Daarom bestaat er op Europees niveau als sinds 1998 een heel boek aan regels waar Europese bedrijven die GGO’s maken zich aan moeten houden. Elk land in de Europese Unie mag trouwens zelf weten of het de teelt van GGO’s in het eigen land wil verbieden of beperken.

 

Eerst was het gebruik van GGO’s in Europa zelfs verboden, maar sinds 2004 is het toegestaan, onder hele strenge voorwaarden. De eerste GGO-producten in Europa waren allerlei maïs-soorten. Ook wordt sinds 2004 het gebruik van genetisch gemodificeerd zaaigoed toegestaan. Niets mag natuurlijk schadelijk zijn voor mensen en iedereen moet op de producten kunnen zien of het wel of geen GGO is. Er moet een etiket op zitten waarop je ziet waar het product vandaan komt en hoe het gemaakt is, zodat de consument bewust kan kiezen voor een GGO of juist niet. Handig om dus altijd even te kijken wat je eet, wat het ook is.

 

Published: Thu, 03/04/2014 - 12:31


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!