European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Virtualno vršnjačko nasilje: kad se vršnjačko nasilje preseli na internet

A picture
© shutterstock.com - Pressmaster
S obzirom da se većina mladih redovito služi mobilnim telefonima i internetom, virtualno vršnjačko nasilje je tijekom proteklih godina zabilježilo porast. Želiš li saznati kako se boriti protiv njega i kako ga spriječiti?

Virtualno vršnjačko nasilje događa se kada mladi  muče, čine ranjivim, ponižavaju, maltretiraju, gnjave, osramoćuju, prijete ili se okomljuju na druge mlade služeći se e-mailom, SMS porukama, chatom, mobilnim telefonima, drugim društvenim medijima ili drugim tehnologijama. Kada su uključeni i odrasli, to postaje virtualno uznemiravanje ili virtualno uhođenje s obzirom da se virtualno vršnjačko nasilje odvija samo među maloljetnicima.

 

Borba protiv virtualnog vršnjačkog nasilja

Vijeće Europe pokrenulo je projekt Mladi protiv govora mržnje na internetu (Young People Combating Hate Speech On-line) kako bi se borili protiv rasizma i diskriminacije na internetu. U razdoblju između 2012. i 2014. mladi i njihove udruge imat će priliku osposobiti se za prepoznavanje i djelovanje u takvim situacijama. Usredotočen na osposobljavanje i internetsku kampanju, projekt se zauzima za djelovanje.

 

Kako djelovati u realnom svijetu

Virtiualno vršnjačko nasilje odvija se u virtualnom svijetu interneta, ali možeš učiniti puno toga kako bi djelovalo protiv njega u realnom svijetu. Mrežna stranica Zaustavite virtualno vršnjačko nasilje nudi ti set alata za borbu protiv virtualnog vršnjačkog nasilja u kojem ćeš naći brojne informacije o tome kako spriječiti virtualno vršnjačko nasilje u tvojoj školi ili zajednici i kako se boriti protiv njega.

 

Zaštiti se

Može biti zaista teško skriti se od virtualnog vršnjačkog nasilja s obzirom da je internet dostupan cijelo vrijeme i žrtve ne mogu jednostavno isključiti svoje računalo ili mobitel kako bi mu pobjegle. Ins@fe daje ti niz savjeta kako se možeš zaštititi na internetu, primjerice tako da tvoj profil na društvenim mrežama bude privatan i tako da ne dodaješ ljude koje ne poznaješ ili kojima ne vjeruješ.