European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Haastattelussa vuoden nuori eurooppalainen Johanna Nyman

Johanna Nyman with Mr Roland Ries (Mayor of Strasbourg) and Mr Martin Schultz (President of the European Parliament) at European Youth Event 2013
Johanna with Roland Ries (Mayor of Strasbourg) and Martin Schultz (President of the European Parliament) - © EP
Positiivinen ja energinen Johanna valittiin vuoden 2013 nuoreksi eurooppalaiseksi. Kysyimme Johannalta, minkälaisen polun hän on kulkenut pikku partiolaisesta Euroopan nuorisofoorumin hallituksen jäseneksi?

Miten peruspartiolaisesta tuli järjestöaktiivi?

12-vuotiaana menin mukaan partioon, ja lippukunta oli Vasa Korsfarar Flickor. Eli partio on mun kotijärjestö, jossa oon edelleen jäsenenä vaikken enää kovin aktiivisena.

 

Kansainväliseen partiolaisten tapahtumaan World Scout Youth Forumiin etsittiin avoimella haulla edustajia Suomesta. Tein 18 -vuotiaana partiolaisena hakemuksen, ja mut valittiin mukaan! Sen jälkeen pääsin mukaan Suomen partiolaisten yhteiskuntasuhderyhmään ja sitä kautta edustamaan Suomen partiolaisia Suomen nuorisojärjestöjen kattojärjestön Allianssin kansainvälisen politiikan jaostoon.

 

Partio oli paikka, jossa kasvoin ja sieltä sain vahvat arvot kuten aktiivisuus yhteiskunnassa, kansainvälisyys ja ystävyys yli rajojen. Sen jälkeen oli helppoa lähteä vaikuttamaan yhteiskunnassa muutenkin.

 

Olin lukioaikana mukana myös suomenruotsalaisten lukiolaisten Finlands Svenska Skolungdomsförbundissa edistämässä opiskelijoiden vaikuttamismahdollisuuksia ja demokratiaa kouluissa. Lisäksi toimin vuoden Pohjola Nordenin nuorisoliiton varapuheenjohtajana ja kaksi vuotta nuorisoliiton hallituksessa.

 

Miksi olet halunnut olla mukana vaikuttamassa nuorisoasioihin?

Mun ensimmäinen ”poliittinen” muisto on vuodelta 1994, jolloin olin 5-vuotias ja lähdin mun isöäidin kanssa äänestämään EU:ta vastaan. Olin aika vihainen EU:sta. Nykyään suhtaudun Euroopan unioniin positiivisesti, mutta mulla on ollut aina tosi vahvoja mielipiteitä kaikesta mitä tapahtuu. Olin yläasteaikana koulussa, jossa oli hometta ja yritettiin muiden oppilaiden kanssa puhua sen puolesta että ongelma korjattaisiin.

 

Jatkamaan motivoi se, kun näkee, että pystyy muuttamaan asioita, jotka vaikuttaa omaan ja muiden elämään. Ja kun näkee, että aikuiset ja poliitikot oikeasti kuuntelee, mitä meillä nuorten edustajilla on sanottavaa. Toinen asia mikä on ollut tärkeä, on kansainväliset verkostot ja ihmissuhteet. Yhdessä tekemisestä ja yhteisöllisyydestä saa tosi paljon energiaa!

 

Mikä on mielestäsi nuorisojärjestöjen rooli nuorisoasioiden hoidossa ja kehittämisessä?

Nuorisojärjestöjen pitäisi edustaa kaikkien nuorten ääntä, ei pelkästään jäsenten mielipiteitä. Nuorisojärjestöjen pitäisi olla sellainen valtava megafoni, ja puolustaa nuorten oikeuksia ja hyvinvointia.

 

Euroopan nuorisofoorumi on kattojärjestö, johon kuuluu 99 jäsenjärjestöä. Näistä puolet on kansallisia nuorten keskusjärjestöjä ja toinen puoli on kansainvälisiä eurooppalaisia järjestöjä kuten Partiolaisten eurooppalainen kattojärjestö tai Euroopan demarinuoret. Jäsenjärjestöt päättävät poliittiset suuntaviivat ja strategiat – eli mitä me halutaan Euroopalta nuorille seuraavan 6 vuoden aikana. Tavoitteena on edistää nuorten intressejä, hyvinvointia ja oikeuksia Euroopan unionin, neuvoston ja YK:n suuntaan.

 

Mun vastuulla on tällä hetkellä Euroopan parlamentin vaalit ja nuorten oikeudet. Vaaleihin liittyen olemme perustaneet League of Young Voters –projektin. Me annetaan tietoa parlamenttivaaleista ja kannustetaan nuoria äänestämään. Lisäksi kirjoitimme 11 kohdan vaalimanifestin, joka kertoo mitä me nuoret haluamme EU:lta tulevaisuudessa.  Tavoitteena on saada mahdollisimman moni meppi ja ehdokas allekirjoittamaan manifesti. Niin voidaan olla varmoja, että he tietävät, mitä nuoret pitävät tärkeänä.

 

Yksi tärkeä yksittäinen tavoite on saada yhteiset standardit Euroopan tasolla nuorten harjoittelulle, joka on usein palkatonta, sisällöltään heikkolaatuista ja työsuhde- ja sopimusasiat ovat kovin kirjavia. Toinen tärkeä asia, jota ajamme, on eurooppalainen nuorisotakuu. Lisäksi äänestysikäraja pitäisi mielestämme olla Euroopan maissa 16 vuotta. Yritämme myös vaikuttaa Euroopan neuvostoon, jotta saisimme aikaiseksi Euroopan nuorten oikeuksien sopimuksen.

 

Valinta vuoden nuoreksi eurooppalaiseksi tuntui tosi hyvältä. Olen ollut mukana vapaaehtoistoiminnassa sen takia, että mä uskon tähän työhön ja tykkään tehdä tätä. Euroopassa on paljon nuoria, jotka toimivat vapaaehtoisina järjestöissä ja ovat aktiivisia kansalaisia, joten ajattelen, että saamani tunnustus oli koko edustamalleni ryhmälle, ei pelkästään mulle itselleni.

 

Mitä Johanna Nyman tekee viiden vuoden päästä?

Tää on tosi vaikea kysymys, koska oon niin kauan ollut mukana järjestötoiminnassa ja tehnyt vapaaehtoistyötä. Opiskelen nyt viidettä vuotta biologiaa Helsingin yliopistossa. Järjestötyön ohella olen ehtinyt opiskella ihan hyvin. Aika monet ystäväni toimivat myös järjestöissä, joten se sosiaalinen puolikin tulee sieltä.  

 

Toivottavasti en kuitenkaan enää viiden vuoden päästä toimi aktiivisesti missään nuorisojärjestössä! Toivon, että olen saanut opintoni päätökseen ja hankkinut itselleni jonkun duunin. Sen kuitenkin tiedän, että tuun aina olemaan aktiivinen yhteiskunnassa jollain tavalla.

Published: Wed, 26/03/2014 - 08:52


Tweet Button: 

Related links


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!