Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Jedi bolje, osjećaj se bolje

A picture
© shutterstock.com - monticello
Jesti zdravo ne znači biti na dijeti; to je skup dobrih navika koje pridonose zdravom stilu života. Jesi li spreman za nekoliko savjeta?

Europsko vijeće za informacije o hrani (European Food Information Council - EUFIC) nudi 10 savjeta za zdravu prehranu:
 

 1. Jedi raznoliko
 2. Temelji svoju prehranu na unošenju dovoljno hrane bogate ugljikohidratima
 3. Jedi dovoljno voća i povrća
 4. Održavaj zdravu tjelesnu težinu i osjećaj se dobro
 5. Jedi porcije umjerene veličine - smanji porciju, ne izbacuj određene namirnice
 6. Jedi redovito
 7. Pij dovoljno tekućine
 8. Kreći se
 9. Kreni odmah! - i postupno uvodi promjene
 10. Zapamti, bitna je ravnoteža
   

Europska udruga za mlade i okoliš (Youth and Environment Europe (YEE)) – platforma europskih udruga mladih koje proučavaju prirodu ili su aktivne u zaštiti okoliša  – daje primjere kako možeš jesti zdravije i istovremeno pozitivno djelovati na svoju prirodnu okolinu.
 

Igraj se i uči

Što trebam jesti? Što je vježba? Što trebamo znati da bi ostali zdravi i snažni? Odgovore na ta pitanja možeš naći na mrežnoj stranici Playnormous. Nije važno jesi li dijete, roditelj, nastavnik ili zdravstveni djelatnik. Zabava nikad nije bila tako ukusna!
 

Znaš da je mlijeko zdravo, ali koliko zapravo znaš o tome? Saznaj sve tako da odgovoriš na pitanja u kvizu Milk Power programa Europske unije „Mlijeko za škole”. Ne radi se samo o mlijeku, nego i o jogurtu, siru, mlaćenici i ostalim mliječnim proizvodima koji su važni za zdravu i uravnoteženu prehranu. 

 

Pozadinske informacije

Istraživanje koje je provela HELENA (Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescents - Zdravi stil života u Europi prehranom u adolescentskoj dobi) pokazalo ja da mladi razumiju važnost zdrave prehrane i da znaju da ne jedu uvijek onako kako bi trebali, ali da imaju problema zdravu prehranu provesti u djelo.