European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

A zöldülés útján – tapasztalataim az ÖkoKörről

2013 októberében indult a TVE programja, amely a háztartások zöldítését tűzte ki célul. Ha fenntarthatóságról, a környezet védelméről van szó, mindig megélénkül az érdeklődésem. Így volt ez most is, jelentkeztem a debreceni ÖkoKörbe.

A kezdetek

Jelentkezésem után a csoportvezető, Enikő vette fel velünk a kapcsolatot. Elsőként egy szombat délutáni időpontban találkoztunk a Debreceni Ifjúsági Házban. Itt összesen 4-en tudtunk megjelenni, megbeszéltük, hogy ki mikor érne rá, illetve bemutatkoztunk egymásnak. Enikő bemutatta az ÖkoKör tíz alapelvét, és a részletes programját.

 

A program

Az ÖkoKör programja nyolc fő témát ölel fel: gazdaság, élelmiszer, vegyszer, energia, hulladék, víz, egészséges életmód, közlekedés. Minden alkalommal egy témát tárgyaltunk meg részletesen, amit az előzetesen megválasztott felelős vezetett be. Utána kötetlen beszélgetés alakult ki, megosztottuk a tapasztalatainkat, és sokat tanultunk egymástól. Minden találkozó előtt emailben kaptunk egy válogatást cikkekből, kisfilmekből, videókból, ami az adott témával foglalkozott, megkönnyítve ezzel a ráhangolódást. Valamint Enikő a találkozók után mindig küldött összefoglalót, ami hasznos volt a hiányzóknak, illetve mindenkinek, hogy a fontos dolgok megmaradjanak.

 

Öko-tükör

A program elején ki kellett töltenünk egy Öko-tükröt, ami az aktuális állapotunkat mérte fel a nyolc fő témából. Fontos, hogy ez nem verseny, így a pontszámaink sem egymással összevetve jelentősek, hanem saját magunkhoz mérve. A program végén ugyanis újra ki kell tölteni ezt a tükröt, ez mutatja meg, hogy mennyit fejlődtünk a pár hét alatt.

 

Mérések

Az ÖkoKör eredményét a mérésekből ismerhetjük meg. A program első és utolsó két hetében le kell mérni az élelmiszerhulladékot, a vegyi anyagokat, az energia-, és vízfogyasztást, és a vegyes hulladékot. Amit mérünk, arra ösztönösen odafigyelünk, és így változtatni is tudunk rajta.

 

Vállalások

Hétről-hétre vállalásokat tettünk, azaz elvállaltunk egy kihívást, ami a környezet számára pozitív hatást hoz. Ebben nagy segítség a TVE által működtetett Ökofitnesz honlap, ahol regisztráció után 75 könnyebb-nehezebb kihívás közül válogathatunk. Félidőben és a kihívás lejárta előtt emailben küldenek értesítést. Teljesítés után pontokat adnak, valamint vezetik az általunk elért valós eredményeket: mennyi szén-dioxid kibocsátást, víz- és áramfogyasztást spóroltunk meg. A pontokért később kupákat, azokért pedig ajándékokat kaphatunk.

 

Levendulák

Minden ÖkoKör nevet választ magának, mi a Levendulák lettünk. A végleges létszámunk 7 fő volt. Ez, és az, hogy Enikőék lakásán tartottuk a gyűléseket, igazán családiassá tette a légkört. Volt köztünk házasság előtt álló, többgyermekes családanya, és kismama is. Teljesen „kezdő” egyikünk sem volt, mind ráléptünk már a zöldülés útjára előzőleg, viszont sok újdonságot megtudtunk, tapasztaltunk.

 

Eredmények

Rengeteg új dolgot tanultam meg, mindent felsorolni nem lenne elég egy cikk, viszont a méréseknek hála számokban röviden összefoglalom. Az élelmiszer hulladék termelésem, köszönhetően a nagyobb odafigyelésnek 31,7%-al csökkent. A vegyszerek száma a lakásban 62,4%-al lett kevesebb. Az áramfogyasztásunk 42,1%-al, a gáz 20%-al csökkent. Amire a legbüszkébb vagyok, az a vízfogyasztás, ezt 67,1%-al tudtuk visszaszorítani. Az utazásaim sajnos majdnem kétszer annyira nőttek, de az egészségem megőrzésére kétszerannyi időt fordítok most, mint az ÖkoKör előtt.

 

Indulnak az új ÖkoKörök!

Idén tavasszal indulnak az új ÖkoKörök, 2014. március 28-ig lehet jelentkezni ezen az oldalon. A jelentkezésnél meg kell adni a település nevét, ahová szeretnénk járni, és amennyiben összegyűlik a létszám (5-12fő), akkor áprilistól indul a program. A részvétel teljesen ingyenes. Ajánlom mindenkinek, aki kicsit is tenni szeretne a környezetéért, spórolni szeretne a kiadásain, egy jó csapat tagja szeretne lenni. Az ÖkoKör végén egy éves ingyenes tagságot kap minden résztvevő, valamint kedvezménykártyát, amely felmutatásával 5-15% kedvezmény jár a „Jófej” elfogadóhelyeken történő vásárláskor.

 

Urbin Andrea

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.