European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Stage lopen bij de VN in Genève

Photo by: Carl
Carl liep stage in Genève als onderdeel van zijn master Planologie

Mijn naam is Carl. Ik ben 24 en heb van april tot en met augustus 2013 stage gelopen bij de VN in Genève als onderdeel van mijn master Planologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

 

Ik wilde graag een internationale stage volgen in het buitenland. Via een docent van mijn opleiding, die iemand kende bij de VN,  kon ik in Zwitserland terecht. Via SNUF (Stichting Nijmeegs Universiteit Fonds) en mijn faculteit heb ik wat financiële steun ontvangen. Dit was heel fijn omdat Zwitserland een vrij duur land is in vergelijking met Nederland. Ik huurde een kamer net over de grens in Frankrijk in het plaatsje Ferney Voltaire, 20 minuten van Genève.

 

Tijdens mijn stage hielp ik met het organiseren van congressen, lezingen en publicaties die te maken hadden met huisvesting en landmanagement. Ondertussen werkte ik een dag in de week aan mijn scriptie. Het doel was ook om tijdens deze stage een onderwerp voor mijn master scriptie te bepalen. Ik werkte samen met een Albanese collega met wie ik discussies had over illegale bebouwing in Albanië.  Via haar ben ik op het idee gekomen om mijn scriptie te schrijven over de problemen die er zijn met het invoeren van bestemmingsplannen in gebieden die illegaal bebouwd zijn in Albanië. Ik ben na mijn stage naar Albanië geweest om onderzoek te doen voor mijn scriptie. Ik heb toen mogen logeren bij de ouders van mijn collega. Haar man en neef hebben mij toen geïntroduceerd bij de Polis Universiteit in Albanië, waar ik kon werken aan mijn scriptie.

 

De collega’s en andere stagiaires waren erg open en minder formeel dan ik had verwacht van het diplomatieke wereldje in Genève. In pak komen was eigenlijk niet nodig. Het gebouw waar ik in werkte was daarentegen heel sjiek. Overal hebben ze specialistische kamers met cadeaus die ze van verschillende landen hebben gekregen (bv. wandkleden uit Turkije). Het was ook erg prettig dat het uiten van je mening werd gewaardeerd in bepaalde discussies. Daarnaast heb ik ook geleerd hoe je om moet gaan met bureaucratie. Opvallend is dat er veel talent aanwezig is maar het proces om tot resultaten te komen soms lang kan duren. Ik merkte wel dat ze in het dagelijks leven erg structureel zijn. Je had in sommige kroegen in Genève bijvoorbeeld personeel om ervoor te zorgen dat je in een bepaald vak bleef als je buiten op het terras stond.

 

Mijn medestagiairs en collega’s waren heel tof. Omdat iedereen uit een ander land komt, moet je wel als insteek respect hebben voor andere culturen. Het was tof om de enige Nederlander te zijn tussen de Amerikanen, Chinezen, Russen, Moldaviërs, Duitsers, Argentijnen, Engelsen, Ieren, Fransen en Italianen! Ook al werkte iedereen op zijn/haar eigen afdeling, probeerden we toch in onze vrije tijd veel met elkaar op te trekken. In de avonduren en in het weekend maakten we samen boottripjes, gingen we uit en gingen we op stedentrips. Iedereen nam eten mee uit zijn eigen land en zo leerden we elkaars gewoonten kennen.

 

Het was een onvergetelijke ervaring. Ik heb gemerkt dat ik veel zelfstandiger ben geworden. Het was de eerste keer dat ik op mezelf woonde in het buitenland. Ik heb me staande gehouden in de buitenlandse, diplomatieke wereld waar ik plotseling in terecht kwam. Dat vond ik een interessante ervaring. Daarnaast was ik ook nog nooit in Zwitserland geweest: een mooi land maar ontzettend duur. Ik zou deze ervaring  nooit willen hebben gemist!

Published: Tue, 18/03/2014 - 12:18


Tweet Button: 

Related links


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!