European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Fenntartható bútorok, ahogyan Te szeretnéd

A fotót készítette: Vincze Viktória
A fotót készítette: Vincze Viktória
Milyen bútort keresünk családi fészkünkbe? Passzoljon a méret és a szín, legyen érdekes a dizájn, legyen megfizethető és mégis fenntartható: bírja a gyűrődést, de ha egyszer tönkre megy, ne váljon környezetszennyező hulladékká.

A Bergovecz László formatervező és belsőépítész alapította Fészek Részek projekt mindezeknek, és még többnek szeretne megfelelni: a minőség és fenntarthatóság mellett a megrendelővel kialakított kapcsolat is kiemelkedő figyelmet kap. A bútorok ugyanis egy látványműhelyként is funkcionáló üzletben készülnek majd, így a vásárló is részese lehet az alkotási folyamatnak, látogathatja megrendelt bútorát, amíg az el nem nyeri végső formáját.

 

Fenntartható bútorok

 Vincze ViktóriaA Fészek Részek rétegelt nyírfalemezt használ alapanyagként, amely szinte teljes mértékben lebomló hulladékká képes válni. A bútorok tervezésénél alapvető szempont, hogy a nyersanyagot a lehető legminimálisabb hulladékképzéssel használják fel – ezt nevezzük smart design-nak.

 

„Az általam korábban ismert eljárás során a nyersanyagoknak több mint 60%-a hulladékká válik. Ezt szeretné a Fészek Részek projekt kiküszöbölni azzal, hogy úgy tervezem a bútorokat, hogy az egyik levágott elem a másik formáját követi. Ez egy „előre gondolkodós tervezés”, amellyel minimalizálni tudjuk a hulladék mennyiségét, és nem utolsó sorban az anyag költségeit is vissza tudjuk szorítani, a vásárló javára.”

 

Az anyagválasztáson és a dizájnon kívül a fenntarthatóságot szolgálja az is, hogy minden bútor konkrét megrendelés alapján készül, így nincs raktárkészlet.

 

A bútorok elkészítéséhez használt rétegelt falemezek egyelőre import áruk, de a Fészek Részek csapata dolgozik azon, hogy az alapanyagokat Magyarországon is előállíthassák, így csökkentve a szállítás során keletkező szén-dioxid lábnyomot.

 

Vajon nehezebb ma egy fenntartható vállalkozást beindítani, mint bármilyen másikat?

„Még sosem volt vállalkozásom, úgyhogy nehéz erre válaszolni. Azt tudom, hogy minden vállalkozó tíz évente legalább kétszer kap szívrohamot, úgyhogy azt gondolom, ennél nekünk sem lehet sokkal nehezebb dolgunk. De akár nehezebb akár nem, én ettől alszom jobban.”

 

„Szerintem – teszi hozzá Krajcsovics Krisztina, a Fészek Részek managere – a kihívás abban mutatkozik meg, hogy el kell jutnunk a családokhoz, és át kell formálnunk azt a berögzült elképzelést, ami a bútorokkal kapcsolatosan az emberek fejében van. Meg kell nekik mutatnunk, hogy nem csak a tömegtermékek léteznek, hiszen az, amit a Fészek Részek képvisel, minőségi, kreatív, környezetbarát és a vásárló igényeihez igazított. Sőt, még családi programnak is jó!”

 

Még egy plusz, hogy a Fészek Részek bútorait összeszerelni is mindössze néhány perc!

 

Drubina Kamilla

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Published: Thu, 06/03/2014 - 12:10


Tweet Button: 

Related links


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!