European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

De jongeren van “De Schoonmoeder aller Verkiezingen” zijn bekend

“De Schoonmoeder aller Verkiezingen”, een project met jongeren in de aanloop naar de verkiezingen van mei 2014, is vorig weekend definitief uit de startblokken geschoten.

Jongeren uit heel Vlaanderen kwamen samen om op zoek te gaan naar een geschikt thema waarrond ze campagne zullen voeren. Elke jongere organiseert binnenkort een lokale actie om zijn standpunt af te toetsen bij andere jongeren en een campagneslogan uit te werken. Op 30 april worden alle campagnebeelden gepresenteerd in het Vlaams Parlement. De campagnes worden frisse alternatieven voor de maatschappelijke uitdagingen die jongeren zelf zien in Brussel, Vlaanderen, België en Europa.”


“Van meer groen en minder grijs tot vrij verkeer van mensen binnen de Europese Unie”

Bijna honderd jongeren – 98 om precies te zijn – schreven zich in voor “De Schoonmoeder aller Verkiezingen”, daarvan waren er 53 present op het openingsweekend in Brussel. Deze jongeren kozen alvast een thema waarrond ze de komende maanden campagne zullen voeren. De jongeren die er niet bij waren, krijgen volgende week een nieuwe kans om hun thema te kiezen.
 
Nancy De Backer van De Ambrassade: “Van nu tot 22 maart gaan alle deelnemende jongeren hun thema aftoetsen bij minstens 15 andere jongeren. Het is de bedoeling dat ze met hun leeftijdsgenoten een standpunt en een campagneslogan uitwerken. Zo creëren ze gedragenheid voor hun strijdpunt. Heel veel maatschappelijke thema’s komen aan bod: van meer groen en minder grijs in de stad, over een afvalbeleid voor supermarkten tot vrij verkeer van mensen binnen de Europese Unie.”

 
100 campagnebeelden voor maatschappelijke uitdagingen die jongeren zelf zien

Ook als er geen 100 jongeren deelnemen, blijven de ambities van het project overeind: 100 campagnebeelden zullen de verzuchtingen, idealen en dromen van jongeren tijdens de komende verkiezingscampagne zichtbaar maken. Op 30 april zijn alle campagnebeelden klaar en vindt een groots jongerenevent plaats met alle deelnemende jongeren en de jongerenvoorzitters van de politieke partijen.
 
Jongerenwoordvoerder Isaac Verhaeghe: “Tijdens het startweekend konden de jongeren al proeven van verschillende methodieken om hun thema af te toetsen bij andere jongeren in een lokale actie. We zijn er van overtuigd dat de jongeren klaar zijn om met een originele actie op de proppen te komen en op een creatieve manier met andere jongeren aan de slag te gaan.”

Published: Thu, 06/03/2014 - 09:56


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!