Uporabljate starejšo različico brskalnika Microsoft Internet Explorer. Optimalno uporabo spletišča omogoča različica 9, zato priporočamo, da nagradite svoj brskalnik, saj boste le tako lahko uporabljali vse funkcije spletišča. Novejšo različico brskalnika Internet Explorer lahko prenesete z Microsoftovega spletišča http://www.microsoft.com.

Evropski mladinski portal

Informacije in možnosti za mlade v Evropi.


flag

Uporabi storitve

A picture
© fotolia.com - olly

Vaša Europa – raditi, živjeti i putovati u EU-u

Pitaš se kakve formalnosti moraš obaviti kada se seliš u drugu državu EU-a? Hoćeš li se morati registrirati? Možeš li dobivati naknade? Što ako je tvoj let otkazan? Vaša Europa ima odgovor!

Na web stranici Vaša Europa može se naći mnoštvo informacija i savjeta o životu, radu i putovanju unutar Europske unije , a ako želiš postaviti pitanje o svojim pravima u EU-u Savjet Vaše Europe tim je neovisnih pravnih stručnjaka koji mogu:

 

  • dati besplatne i personalizirane savjete na tvom jeziku, u roku od tjedan dana
  • objasniti zakoni koje države se na tebe primjenjuju
  • objasniti kako možeš ostvarivati svoja prava u EU-u

 

Postavi pitanje

Imaš dvije mogućnosti:

  1. internetom putem web obrasca
  2. telefonom na Europe Direct, pozivom na besplatni broj 00800 6 7 8 9 10 11 iz bilo kojeg dijela EU-a

Prije nego što postaviš pitanje, provjeri na koja ti pitanja odgovor može dati Vaša Europa.

 

Priče o uspjehu

Savjeti Vaše Europe sastoji se od višejezičnog tima od 50 odvjetnika koji svake godine odgovaraju na 12 000 pitanja:

  • „Uz vašu pomoć uspjeli smo dobiti povrat od 429 EUR od našeg telekomunikacijskog operatora“ (Britanski državljanin u Francuskoj)
  • „Trebao mi je jednostavan pravan odgovor i bilo mi je drago što sam dobio vrlo razumljiv odgovor.“  (Postavljač pitanja iz Marseillea)
  • „Vaš mi je savjet pomogao da dobijem svoje obiteljske naknade u Austriji“ (Poljski državljanin zaposlen u Austriji)
  • Britanka želi putovati sa svojim mužem koji nije građanin EU-a iz jedne države EU-a u drugu u kojoj ona ima obiteljsku kuću – ali on ima problema s dobivanjem vize. Zahvaljujući savjetu dobivenom od tima Savjet Vaše Europe, njezin suprug može putovati bez nepotrebnih formalnosti.
  • Austrijancu s diplomom zubnog tehničara iz UK-a rečeno je da ne smije pokrenuti posao u Austriji. Od Savjeta Vaše Europe saznao je o svim potrebnim formalnostima i dokumentima koje mora dostaviti i oni su ga uputili austrijskim nadležnim tijelima koje mu mogu dalje pomoći.