Pravdepodobne používate staršiu verziu prehliadača Microsoft Internet Explorer. Táto webová lokalita je optimalizovaná pre Internet Explorer – verzia 9 a vyššie. Ak chcete využívať všetky prvky tejto lokality, odporúčame inštaláciu vyššej verzie vášho prehliadača. Navštívte webovú lokalitu spoločnosti Microsoft http://www.microsoft.com, kde si môžete stiahnuť novšiu verziu prehliadača Internet Explorer.

Európsky portál pre mládež

Informácie a príležitosti pre mladých ľudí v celej Európe.


flag

Služby pre vás

A picture
© fotolia.com - olly

Vaša Europa – raditi, živjeti i putovati u EU-u

Pitaš se kakve formalnosti moraš obaviti kada se seliš u drugu državu EU-a? Hoćeš li se morati registrirati? Možeš li dobivati naknade? Što ako je tvoj let otkazan? Vaša Europa ima odgovor!

Na web stranici Vaša Europa može se naći mnoštvo informacija i savjeta o životu, radu i putovanju unutar Europske unije , a ako želiš postaviti pitanje o svojim pravima u EU-u Savjet Vaše Europe tim je neovisnih pravnih stručnjaka koji mogu:

 

  • dati besplatne i personalizirane savjete na tvom jeziku, u roku od tjedan dana
  • objasniti zakoni koje države se na tebe primjenjuju
  • objasniti kako možeš ostvarivati svoja prava u EU-u

 

Postavi pitanje

Imaš dvije mogućnosti:

  1. internetom putem web obrasca
  2. telefonom na Europe Direct, pozivom na besplatni broj 00800 6 7 8 9 10 11 iz bilo kojeg dijela EU-a

Prije nego što postaviš pitanje, provjeri na koja ti pitanja odgovor može dati Vaša Europa.

 

Priče o uspjehu

Savjeti Vaše Europe sastoji se od višejezičnog tima od 50 odvjetnika koji svake godine odgovaraju na 12 000 pitanja:

  • „Uz vašu pomoć uspjeli smo dobiti povrat od 429 EUR od našeg telekomunikacijskog operatora“ (Britanski državljanin u Francuskoj)
  • „Trebao mi je jednostavan pravan odgovor i bilo mi je drago što sam dobio vrlo razumljiv odgovor.“  (Postavljač pitanja iz Marseillea)
  • „Vaš mi je savjet pomogao da dobijem svoje obiteljske naknade u Austriji“ (Poljski državljanin zaposlen u Austriji)
  • Britanka želi putovati sa svojim mužem koji nije građanin EU-a iz jedne države EU-a u drugu u kojoj ona ima obiteljsku kuću – ali on ima problema s dobivanjem vize. Zahvaljujući savjetu dobivenom od tima Savjet Vaše Europe, njezin suprug može putovati bez nepotrebnih formalnosti.
  • Austrijancu s diplomom zubnog tehničara iz UK-a rečeno je da ne smije pokrenuti posao u Austriji. Od Savjeta Vaše Europe saznao je o svim potrebnim formalnostima i dokumentima koje mora dostaviti i oni su ga uputili austrijskim nadležnim tijelima koje mu mogu dalje pomoći.