European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Talán már te is gondoltál rá, Ők megvalósították: Lakatlan Budapest

Forrás: https://www.facebook.com/LakatlanBudapest
Nem, nem azoknak az álmai váltak valóra, akik nem bírják a tömeget és szeretnék, ha nem kellene másokhoz alkalmazkodniuk. A Lakatlan csapatának célja, hogy a most üresen álló ingatlanokat hasznosítsák. Valami újat és jót akarnak létrehozni.

Az elgondolás egész konkrétan annyi, hogy tudomást szerezzenek azokról az ingatlanokról, melyeket jelenleg senki nem használ és nem is tervezi azt használatba venni. Több pályázat keretében is szeretnének lehetőséget nyújtani azoknak az ötletgazdáknak és vállalkozóknak, akik valamit el szeretnének indítani, valamilyen új kezdeményezést szeretnének tető alá hozni. Gondolok itt kulturális vagy művészeti tervekre, melyek eddig csak a helyhiány miatt nem valósulhattak meg. Ők gyakorlatilag maecenasi-módon akarják pártolni azokat, akik szeretnének adni valamit a köznek, de ezt az anyagi körülményeik gátolják. Most, aki szeretné, megkaphatja a helyet, csak egy jó ötlet kell hozzá!

 

Egész Közép-európában működnek a Lakatlan Budapesthez hasonló társulások, melyek szintén azért dolgoznak, hogy olyan épületeket hozhassanak létre, melyeket a közösség majd használhat. A pályázatok magukba foglalják a kivitelezést is, így művészeknek és építészeknek is lehetőséget nyújtanak a kibontakozásra és érvényesülésre. Az elkészült épületekben pedig olyan közösségek és kezdeményezések nyerhetnek otthonra, melyek már így is léteztek, vagy legalábbis a terveik készen voltak, de mindeddig nem volt hol folytatniuk építő tevékenységüket.

 

Tele van a világ ezzel a kezdeményezéssel. Nem csak a fent említett Közép-Európa városai keresik a kihasználatlan tereket, még Amerikában is ment át csodálatos átalakuláson nem egy addig üresen álló ingatlan. Lengyelországban, Rómában és Belgrádban is hozzákezdtek a város lakatlan ingatlanjainak a feltérképezéséhez, és ez csak néhány példa. Mondhatjuk, hogy szépen lassan teljes Európa munkához lát és nem fog újabb és újabb felhőkarcolókat felhúzni, hanem elkezdi azt használni, amivel amúgy is rendelkezik, csak eddig nem vett róla tudomást.

 

Akinek felkeltette az érdeklődését a téma, vagy esetleg már az elképzelése is megvan, hogy mire használna egy épületet, ha azt megkapná ideiglenes használatra ettől a csapattól, annak ajánlom figyelmébe az Adaptív Város kiállítást a Rögtön Jövök! Galériában, mely bemutatja, hogy egészen konkrétan hogyan is működik ez a program a gyakorlatban. A kiállítás december 10.-én indult, többek közt az a különlegessége, hogy nyitva tartása alatt folyamatosan bővül újabb és újabb adatokkal és esettanulmányokkal. Itt megtudhatják az érdeklődők a lakatlan ingatlanok átmeneti használatbavételének jogi, gazdasági és szervezeti feltételeit. Egyszóval, ha képben akarsz lenni és gondolkodsz egy ingatlan megpályázásában, mindenképp el kell látogatnod a kiállításra, ahol interaktív módon tájékozódhatsz a lehetőségekről és a feltételektől. A nézelődéshez jó szórakozást kívánok. Itt találsz még néhány hasznos és érdekes információt.

 

Hernádi Anna

Published: Mon, 20/01/2014 - 23:26


Tweet Button: 

Related links


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!