European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Tvoj glas za 2014. godinu

EP Elections 2014 Logo
© European Parliament
Ako si dovoljno star da glasaš, ne propusti priliku da se tvoj glas čuje. Izbori za Europski parlament pravo su mjesto za to!

U tjednu između 22. i 25. svibnja 2014. imat ćeš priliku utjecati na političku budućnost Europske unije – tvoj glas značit će doprinos u izboru 751 osobe koja će biti član Europskog parlamenta (eng. Member of the European Parliament - MEP) sljedećih 5 godina. Provjeri kad su izbori u tvojoj državi!

 

Izabrani članovi Parlamenta predstavljat će preko 500 milijuna građana u 28 država članica. Princip dodjele mjesta u Parlamentu naziva se „degresivna proporcionalnost“, što znači da države s većim brojem stanovnika imaju veći broj mjesta u Parlamentu nego manje države, no male države svejedno imaju veći broj mjesta nego što bi imale da se primjenjuje stvarna proporcionalnost.

 

Europski izbori u 2014. godini razlikuju se od prethodnih budući da je Lisabonski sporazum iz 2009. godine donio nove, bitne ovlasti Europskom parlamentu. Na primjer, kada će države članice nominirati sljedećeg predsjednika Europske komisije u 2014. godini, uzet će se u obzir i rezultati europskih izbora. To znači da glasači sada imaju direktan utjecaj na to tko će preuzeti predsjedanje Komisijom.  

 

 

Published: Mon, 23/12/2013 - 16:00


Tweet Button: 

Related links


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!