European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Votul este cea mai puternică armă

© iStockphoto.com
Ai deja vârsta de la care poţi vota? Ce ştii despre alegeri? Votul este cea mai importantă formă de participare politică pe care o au la dispoziţie cetăţenii ţărilor democratice şi un drept care trebuie utilizat pe deplin.

În societăţile democratice guvernele sunt rezultatul alegerilor libere. Cetăţenii merg la urne şi le acordă votul lor candidaţilor sau partidelor politice preferate. Votul este expresia formală a sprijinului tău faţă de o idee, un candidat, un grup de candidaţi sau un partid. În funcţie de ţara din care provii, poţi vota, de obicei, la alegerile municipale, regionale, naţionale şi europene.

În prezent, în majoritatea ţărilor, poţi vota din momentul în care împlineşti vârsta de 18 ani, însă limita era de 21 de ani când s-a instaurat dreptul de vot. Forumul European al Tineretului a lansat de curând o campanie la nivel european care propune reducerea la 16 ani a vârstei de vot, după modelul Austriei.

 

Alegerile europene

La alegerile pentru Parlamentul European din 2009, au votat doar 29% din tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani; 50% din cei care au votat au declarat că nu au primit suficiente informaţii despre aceste alegeri. La viitorul scrutin european, tinerii vor putea modifica aceste cifre. În iunie 2014, ei vor fi din nou aşteptaţi la urne pentru a-i alege pe cei care le vor reprezenta ţara în Parlamentul European.

Pentru a afla mai multe despre temele aflate în discuţie în campania electorală, o soluţie ar fi să citeşti programele candidaţilor sau să vorbeşti cu părinţii şi profesorii. Unii candidaţi au pagină de Facebook pe care o folosesc pentru a răspunde la întrebări. În perspectiva viitoarelor alegeri europene poţi contacta Biroul de informare al Parlamentului European din România.

Dacă locuieşti în străinătate poţi vota la alegerile din ţara de origine. În ceea ce priveşte scrutinul european, poţi alege ţara în care vrei să votezi. Drepturile de vot de care beneficiezi în UE îţi permit nu numai să votezi, ci şi să candidezi la alegerile municipale din ţara în care locuieşti.

 

Ce-ar fi să încerci data viitoare când simţi că ai motive să te plângi sau că ceva nu merge bine în societate?