Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Sysselsättningen i EU

A picture
© fotolia.com - goodluz
Ungdomsarbetslösheten i Europa är hög – men många får ändå jobb. Nästan hälften av alla som hittade ett jobb under 2010 var mellan 19 och 29 år. Det var alltså cirka 20 miljoner unga som fick jobb 2010. Vad kan du göra för att bli en av dem?

Du kan förstås gå till arbetsförmedlingen där du bor.

Men du kan också gå in i Eures jobbportal, som länkar samman över 5 000 lokala arbetsförmedlingar i Europa. Där kan du komma i kontakt med arbetsgivare utomlands och få hjälp genom olika stödtjänster.

 

Hur gammal måste man vara för att få jobba?

Barnarbete är förbjudet i EU och därför får du inte arbeta om du är under 15 eller om du fortfarande fullföljer din skolplikt. Det finns dock ett par undantag där du kan jobba när du är 13 eller 14 år.

Det finns också särskilda arbetsmiljöregler för ungdomar under 18 år. Reglerna säger bland annat vilka jobb som är olämpliga för ungdomar – till exempel jobb som är för tunga, fysiskt eller psykiskt, eller som innebär att man utsätts för farliga ämnen.

EU:s regler om arbetsvillkor för ungdomar

 

Öka dina chanser

 • Lägg ner tid och kraft på att skriva ett bra cv.
 • Se till att din profil på nätet – på sociala nätverk t.ex. – inte ger en negativ bild av dig. Många arbetsgivare använder internet för att ta reda på mer om de sökande. Gör en sökning på dig själv för att se vad som kommer upp.

 • Var aktiv och
  • kontakta företag direkt, även om de inte annonserar efter folk
  • försök sticka ut från mängden
  • fråga vänner och bekanta om de vet någon som söker folk
  • se till att alla relevanta kontakter vet att du söker jobb och vad du har för kompetens.
 • Fundera på om du vill gå någon form av yrkesutbildning – många företag sätter värde på sökande som kan erbjuda något mer än högskolestudier.

Publicerad: Mån, 22/04/2013 - 10:16


Tweet Button: 

Länkar


Info for young people in the western balkans

Behöver du hjälp eller råd?

Fråga oss!