European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Uniós párbeszéd Győrben Európa jövőjéről

Bombera Krisztina újságíró, Andor László uniós biztos, Győri Enikő államtitkár asszony és Őry Csapa európai parlamenti képviselő - forrás: Európai Bizottság
Bombera Krisztina újságíró, Andor László uniós biztos, Győri Enikő államtitkár asszony és Őry Csapa európai parlamenti képviselő - forrás: Európai Bizottság
Az Európai Unió az idei évet az uniós polgárok évének kiáltotta ki, és ennek szellemében minden tagország egy-egy városában párbeszédet szervezett európai uniós döntéshozókkal. A magyar helyszín Győrben volt.

A helyi Iparkamara adott otthont a rendezvénynek, melyre több mint 150-en jöttek el. A magyar kormány részéről Győri Enikő, EU ügyekért felelős államtitkár asszony volt jelen, az Európai Bizottság részéről Andor László, foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős biztos, az Európai Parlament részéről Őry Csaba, EP Néppárti képviselő vett részt. A döntéshozóknak nem csak a helyszínen, hanem online a Facebook-on vagy Twitter-en keresztül is feltehették kérdéseiket az érdeklődők.

 

A politikusok beszéltek az EU-n belüli, és a minket konkrétan érintő problémákról. Andor László elmondta, hogy a legtöbb helyen a munkanélküliség a leginkább érdeklődésre számot tartó terület, de hasonlóan fontos az uniós jog is. A szabad tőkeáramlás miatt a kis és középvállalatok versenyhátrányban vannak, pedig ahogy Győri Enikő fogalmazott, ezek a kisebb cégek a nagyobb munkaadók, nem a multik. Őry Csaba elmondta, hogy a válság még most is tart, mert az emberek a saját családjuk sorsából ítélik meg az Unió helyzetét, és mostanában nem sok ember került jobb anyagi körülmények közé.

 

"Ön szerint ...?"

A párbeszéd alkalmával a közönség véleményét is megkérdezték egy-egy kérdésben, helyszíni szavazógép segítségével. Az első szavazás arra vonatkozott, hogy szerintünk, jelenlevők szerint az EU meghallgatja-e a mi véleményünket, amire 61% nemmel és 39% igennel válaszolt. Ez az eredmény az előadók szerint nem véletlen, mivel Brüsszel távol van, nem, vagy csak nagyon körülményesen jut el a hangunk odáig. Andor László szerint demokratikus deficit jellemző még mindig az EU-ra, amit próbálnak kiküszöbölni. Az „Ön szerint segít az EU a munkanélküliség leküzdésében?” kérdésre 61% szavazott igennel, és 39% nemmel. Őry Csaba tudatta velünk, hogy ez a kérdés az egyéni országok hatásköre, az EU segítséget nyújt abban, hogy milyen módon lehet ez ellen küzdeni. Az euro-szkeptikusok kerültek fölénybe, amikor arra a kérdésre kellett válaszolni, hogy szerintünk az EU megerősödve kerül-e ki a válságból: erre a kérdésre 77% nemmel szavazott, és csak 23% igennel. Győri Enikő szerint az EU szociális piacgazdasága nem versenyképes, Andor László szerint a valutaunió van válságban, és nem hatékony a közigazgatás. Arra a kérdésre, hogy pozitív hatással volt-e hazánkra a csatlakozás 59% igennel, és 41% nemmel szavazott. A tagállamok közötti szorosabb politikai együttműködésre 79% voksolt igennel, és 21% nemmel. Az utolsó kérdés, mi szerint hasznos lenne-e több ilyen fórum 66%-os igen és 34%-os nem válasz született.

 

Közönségkérdések

A helyi kérdezők, illetve az online kérdések leképezték a magyar társadalmat, volt számonkérés, segítségkérés, tanács, és tanácskérés. A kérdezők többsége elégedetlenségének adott hangot, a hiányérzetüket fejezték ki, mivel a saját szakterületük le van maradva az uniós átlaghoz képest. A legszívhezszólóbb annak a hölgynek a felszólalása volt, aki azt kérdezte, illetve kérte számon, hogy a pszichés betegekre miért lehet ráerőszakolni gyógyszereket. Ezt a hölgyet többen is kinevették, ami rámutat, hogy a pszichés eredetű betegségekkel még mindig nem tud mit kezdeni a társadalom.

 

Ez a rövid, másfél órás párbeszéd arra hívta fel a figyelmet, hogy sokkal több ilyen programra lenne szükség. A politikusoknak is több fórumot kéne szervezni, nehogy azt érezzük, hogy csatlakoztunk egy szervezethez, de azt sem tudjuk, merre van, mit csinál, és nem is tudjuk, hogy segíteni is tud rajtunk. Bízunk abban, hogy ez a fórum nem egyedi eset, és ha több ilyen lesz, kérdezhetünk bátran, és segítő válaszokat fogunk kapni.

 

Rácz Gergely