Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Milieuvriendelijke manieren van reizen

image excursion coach
Foto by: Steve Parker http://www.flickr.com/photos/sparker/
Eindelijk vakantie… Geen school, geen werk, geen gezeur. Niets moet en alles mag. Ga je op reis of blijf je thuis?

Thuisblijvers balen misschien dat ze niet naar het buitenland gaan, maar je bent stiekem wel super-milieuvriendelijk bezig! Dat geeft je toch best een goed gevoel?

 

Reizen is natuurlijk geweldig: je leert een ander land kennen, proeft nieuwe gerechten en bent even helemaal weg. Maar reizen is ook best slecht voor het milieu… Jammer, maar waar. Gelukkig kun je wel rekening houden met hóe slecht jouw reis is voor de planeet. Wist je dat het veel uitmaakt of je per bus, trein, auto of vliegtuig op reis gaat?

 

Milieuvriendelijk reizen:  Top 4


1. De bus: met z’n allen gezellig meezingen met de chauffeur of met je mp3 speler op naar je bestemming.
2. De (hogesnelheids)trein: lekker snel en met vaak heel mooi uitzicht op je doel af.
3. Een volle auto: best oké, als er nog maar plaats is voor alle bagage…
4. Het vliegtuig of de auto in je eentje: deze spreken voor zich, gewoon zo min mogelijk doen.

 

Het vliegtuig is het slechtst voor het milieu omdat zo’n groot toestel zoveel kerosine verbruikt dat je er akelig van wordt. Beter kun je reizen met een volgepakte auto, met de trein of met de bus. Jongerenvakanties met de bus zijn eigenlijk de beste keuze als het om het milieu gaat. Kun je je ouders mooi mee overtuigen!

 

Wist je dit al?

 

Je kunt beter één keer per jaar vier weken op vakantie gaan, dan drie keer een week! Heerlijk vier weken in Spanje op het strand liggen, of vrienden maken op de camping in Duitsland, Frankrijk of Italië. Het klinkt gek maar hoe langer je op één plek blijft, hoe beter.

 

Wat jouw reis allemaal verpest aan het milieu kun je goedmaken. Dit noem je klimaatcompensatie. Je kunt bijvoorbeeld wat geld overmaken naar groene projecten die windmolens of zonnepanelen neerzetten. 
Wel eens van een “green seat” in het vliegtuig gehoord? Dat is een vliegticket waarbij wél aandacht is voor het milieu. Een deel van de prijs die jij betaalt gaat naar milieuvriendelijke projecten en zo wordt de uitstoot van het vliegtuig meteen teniet gedaan.

 

Je helpt het milieu al te beschermen als je fietsen of een stacaravan huurt op de camping of bij het hotel. Dat is veel beter dan de fiets achterop de auto meenemen of de caravan achter de auto hangen.

 

En eigenlijk kan het nog simpeler… Door op vakantie alleen op de paden te wandelen beschadig je geen natuur terwijl je weg bent. Je doet het misschien vanzelf, maar nu kun je mooi zeggen dat je gewoon erg milieubewust bent.

 

Gepubliceerd: Do, 11/07/2013 - 09:57


Tweet Button: 

Gerelateerde links


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!