Európai Ifjúsági Portál

Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Forrás: http://tudatosvasarlo.hu/sites/tudatosvasarlo.hu/files/abra.jpg

Zöldítés örömmel – avagy mit kell tudni az ÖkoKörökről?

Családias hangulat, kellemes csevegések, barátkozás, ismerkedés, cselekvés - és közben a világ zöldebb lesz.

Honnan erednek az ÖkoKörök?

Marilyn Mehlmann, az angol származású, Svédországban élő, jelenleg 70 éves hölgy kezdeményezte a programot. Saját bevallása szerint, a ’70-es években az energiahasználatról és a túlnépesedésről közzétett riasztó adatok ösztönözték cselekvésre. Eleinte kis csoportban, saját magukon tesztelték a módszereket, amelyek egyre nagyobb lendülettel terjednek világszerte.

 

Mi is pontosan az ÖkoKör?

Egy globális "zöldítő” kezdeményezés része, amelyet 1990 óta a Global Action International (GAP) nevű nemzetközi civil szervezet koordinál. Mára több mint húsz ország csatlakozott az akcióhoz, milliónyi embert megmozgatva. A jólétben élő skandinávok vagy amerikaiak mellett, a fejlődő országokban is sikeresen működnek ezek a körök, például Vietnámban vagy Fehéroroszországban. Nálunk a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) kezdte el a program honosítását 2010-ben a Közép-Magyarországi Energia és Operatív Program támogatásával. 

 

Hogyan zajlik ez a gyakorlatban?

Az ÖkoKörök tulajdonképpen kis létszámú, öt-tízfős tanulókörök. A foglalkozások általában heti rendszerességgel, két-három hónapon keresztül tartanak. Ez persze változhat, ha a tagok a sűrűbb kapcsolattartást igénylik. Minden találkozón előkerül egy téma, amit a tagok gondosan átbeszélnek, ötletelnek, megoldásokat keresnek. A TVE munkafüzettel és egyéb segédanyagokkal járul hozzá ezekhez az összejövetelekhez. A tagok emellett hetente vállalnak valami újat, amit a saját háztartásukban kipróbálnak. Ösztönző, hogy a rendszeres méréseknek köszönhetően hamar látható a változás, a siker.

 

Mi a program célja?

Az ÖkoKörök célja a háztartások „zöldebbé” tétele - teljesen önkéntes módon. Mindezt úgy, hogy csökkenjenek a környezeti terhek, fejlődjön a résztvevők tudatossága, társadalmi részvétele. A tagok ötleteikkel, személyes élményeikkel inspirálják, hajtják előre egymást a környezettudatosabb élet felé.

 

Kik vehetnek részt benne?

Bárki részt vehet benne, aki kicsit is nyitott a „zöldülésre”. De olyanoknak is tud újat mutatni a módszer, akik már évek óta igyekeznek környezettudatosan élni. Elvárás, hogy a jelentkező saját maga feleljen a háztartásért, de szerintem, ha egy kamasz fontosnak érzi a környezettudatosságot, neki is itt a helye. Hiszen egyrészt otthon jó példával járhat el, másrészt a saját háztartását már biztosan „zöldebben” fogja vezetni.

 

Mire jó az ÖkoKör?

Az ÖkoKör egyrészt nagyon jó alkalom az ismerkedésre, hiszen olyan emberek gyűlnek össze, akiknek azonos az érdeklődésük. Másrészt számos tippet kapunk a spórolásra – mind pénz-, mind energia-, vagy hulladék terén. Megtanulhatunk tudatosabban, egészségesebben vásárolni. A titka az önkéntesség, azaz semmi sem kötelező. Mindenki maga döntheti el, hogy mit szeretne a saját háztartásában meghonosítani, illetve mi az, amit kihagyna. Valamint fontos, hogy ez nem egy verseny – minden résztvevő csakis magának kell, hogy számot adjon, csakis önmagával versenyzik.

 

Hogyan lehet jelentkezni?

Idén szeptemberben lezárult a jelentkezés, már javában zajlanak a gyűlések. De, ha valaki kedvet kapott hozzá, lapozgassa a TVE honlapját vagy facebook oldalát, ahol mindig friss információkkal várnak az ÖkoKörökről.

 

Idén én is tagja lettem egy ÖkoKörnek, ezért a program végén jelentkezni fogok egy részletesebb beszámolóval. Ebből kiderül majd, hogy pontosan miket csináltunk, hogyan éreztem magam, milyen hatással volt a program a látásmódomra, és a háztartásomra egyaránt. 

 

Urbin Andrea