Európai Ifjúsági Portál

Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.


Vízben a nyerő energia

Március 22-én a kék szín kiemelt szerepet kap. Nem azért, mert ez lett az új divatszín, vagy, mert a Halak jegyébe léptünk, hanem mert ekkor ünnepeljük a víz világnapját. Nézzük, milyen lesz ez az idei világnap!

A víz világnapjának ötlete, azaz, hogy legyen egy nap, amikor igazán a vízre figyelünk és megemlékezünk arról, hogy ez az energiaforrás is véges, 1992-ben Rio de Janeiro-ban, az ENSZ környezetvédelemmel foglalkozó konferenciáján született meg. Ez a nap nem csupán a vízről szól, nemcsak mint természeti erőre hívja fel a figyelmet, hanem próbál megoldást találni a vízzel szorosan összefüggő problémákra is. Minden évben valamilyen témára fókuszál. Az elmúlt években volt már középpontban a talajvíz, a városok és a víz kapcsolata, vagy például tavaly a vízügyi együttműködés.

 

Ahogy az ENSZ World Water Day oldalán is olvasható, idén a víz és energia kapcsolata kap kiemelt szerepet, hiszen szinte mindennek, ami energiát termel, vízre van szüksége. Víz nélkül nemcsak mi, de a különböző erőművek sem működnének. Legfőbb cél megtalálni a „zöld” gazdasághoz vezető utat, és a megfelelő technikákat átültetni a gyakorlatba. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a világban sokan nem jutnak megfelelő ivóvízhez, villamos energiához és megfelelő higiéniai és közegészségügyi ellátáshoz sem. A vízfogyasztás egyre növekszik, miközben ez az energiaforrásunk is korlátozott mennyiségben áll rendelkezésünkre, a készletek pedig egyre fogynak. Hatékonyabbá kell tenni a víz-és energiafelhasználás módszereit, és ezek összekapcsolásával egy költséghatékony rendszert kiépíteni, azaz új és korszerű energiapolitika megvalósítására van szükség.

 

A világban és itthon is számos rendezvény várja az érdeklődőket. Nézzük, itthon milyen rendezvényekkel készülnek a világnapra! A programpaletta nagyon színes, minden korosztály megtalálja a számára legmegfelelőbbet. Az ország több városában is lesznek rendezvények, például Székesfehérváron, Szombathelyen, Miskolcon és Mosonmagyaróváron is. Mindenhol figyelnek arra, hogy a gyerekek és felnőttek igényeit egyaránt kielégítsék, sok helyen például családi vetélkedő, kézműves foglalkozások, játszóház, rajzverseny, illetve izgalmas előadások várják a látogatókat. Családi programokkal készülnek a gyógy-és termálfürdőkben is. Nemcsak a gyógyfürdők, de néhány múzeum is készül a víz világnapjára, például a gyöngyösi Mátra Múzeum is. A természetes vizeinkről, tavainkról se feledkezzünk meg, nagyon érdekes eseménynek ígérkezik a tóparti családi nap a Balatonnál, ahol a program része a Balaton koszorúzása is. További információ a hazai programokról.

 

A világnap egy nagyon jó kezdeményezés arra, hogy felhívja az emberek figyelmét a víz nélkülözhetetlenségére, de fontos, hogy ne csak ezen az egy napon szenteljünk kitüntetett figyelmet a víznek, hanem az év további 364 napján is. 

 

Zolnai Dóra

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.