Európai Ifjúsági Portál

Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Forrás: TeSzedd Facebook oldal
Forrás: TeSzedd Facebook oldal

TeSzedd!- Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

Zavar a sok szemét az utcákon? Szívesen szebbé varázsolnád a környezeted? Akkor a május 9-11 között megrendezésre kerülő TeSzedd önkéntes akciót, mely idén először a „Let’s clean up Europe!” kampányhoz is csatlakozik, neked találták ki.

„Tavaszi nagytakarítás”

A TeSzedd Magyarország legnagyobb önkéntes mozgalma. Idén, a 2009-es indulás óta már negyedik alkalommal kerül megrendezésre, egyrészt azzal a céllal, hogy megtisztítsuk szűkebb-tágabb környezetünket, másrészt, hogy minél több ember kifejezésre juttassa a benne rejlő igényt a tisztaságra és hagyjon fel a szemeteléssel. Idén először három a napos a rendezvény, hogy minél többen részt tudjanak rajta venni. Tavaly 1075 helyszínen, több mint 100 ezer önkéntes vett részt az akcióban, a szervezők ezúttal még több érdeklődőre számítanak.
 

Hol, mit és hogyan?

Az esemény honlapján március elejétől május 2-ig lehetett regisztrálni koordinátornak, vagy önkéntesnek. Helyi koordinátor bárki lehet, aki tud olyan helyet ahol érdemes szemetet szedni és képes legalább tíz embert mozgósítani. Ha lemaradtál a jelentkezésről önkéntesként továbbra is részt vehetsz a programban, mindössze a megadott időpontban fel kell keresned a kiválasztott találkozási pontot, jelentkezned kell a koordinátornál és már indulhat is munka.


Minden állomásnak, Budapesttől Gyulán át, Tiszafüredig, saját koordinátora van. Ők igazítanak el, hogy pontosan hol (magánterület, közterület, kerítéssel nem körbevett szemetes hely) történik a szemétszedés. Tilos összeszedni azonban építési-bontási törmeléket, gyógyszereket, autó akkumulátort, motorolajat, elektromos és elektronikai berendezéseket, vagy például nagyméretű autóalkatrészeket. A zöldhulladék (pl.: levágott faágak, kitépett fű) is a „ne szedd” kategóriába tartoznak.


A szervezők tapasztalatai szerint a szennyezettség miatt az összegyűjtött anyagok mindössze három százaléka hasznosítható újra. Így a TeSzedd keretében nem gyűjtenek szelektíven. Különös figyelmet szentelnek a biztonságnak, így csak olyan szemetet célszerű összeszedni, ami kézzel, kesztyűben biztonságosan szedhető és zsákban gyűjthető, abban elszállítható.

 

KÖSZI, azaz közösségi szolgálat

Azoknak a középiskolásoknak, akik 2016. január 1-je után érettségiznek kötelező valamilyen közösségi szolgálatban (például egészségügy, szociális munka, környezetvédelem) részt venniük. A kötelező 50 órányi munkából a fiatalok maximum 8-at teljesíthetnek a TeSzedd keretén belül.

 

„Let’s Clean Up Europe!”

A TeSzedd idén nemzetközi vizekre is evez, hiszen a mozgalommal Magyarország csatlakozik az Európai Bizottság EWWR LIFE+ programja keretében megrendezett „Let’s Clean Up Europe!” („Tisztítsuk meg Európát!”) összeurópai kezdeményezéshez. A LIFE+ program az Európai Unió környezetvédelmi politikájának korszerűsítéséhez és fejlesztéséhez nyújt anyagi támogatást. A 2009-ben létrehozott EWWR, vagyis az Európai Hulladékcsökkentési Hét pedig felhívja a figyelmet a hulladékmegelőzésre. Teret ad a projektfejlesztőknek, hogy bemutathassák a hulladék-gazdálkodáshoz köthető akcióikat. Pályázhatnak például a környezetbarát-tervezés, tudatos fogyasztás, vagy épp a közösségi komposztálás témákban. 2012-ig már harminckét országba jutottak el az EWWR programjai, és négy év alatt közel 25 000 projekt valósult meg. 

 

„A Let’s clean up Europe!” célja, hogy minél több ország, minél több polgára csatlakozzon az önkéntes szemétszedéshez, ennek megfelelően május 10-én EU-s tagállamokon kívül Andorra, Bosznia-Hercegovina, Norvégia, Szerbia és Törökország is részt vesz a közös kampányban.

 

Pataki Sára

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!