Európai Ifjúsági Portál

Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Forrás: http://blog.odooproject.com/6153-nagykep-a-haz-utolso-es-elso-pillanatai
Forrás: http://blog.odooproject.com/6153-nagykep-a-haz-utolso-es-elso-pillanatai

Odooprojekt - a fiatalság sikere

Néhány évvel ezelőtt a Budapesti Műszaki Egyetem lelkes csapata egy innovatív, szolár ház felépítését tűzte ki célul. A projekt megvalósult: 2012-ben Madridban a Solar Decathlon nemzetközi versenyen a hatodik helyet szerezték meg.

Mi is tulajdonképpen az Odoo?

Az Odoo (ejtsd: odú), egy fenntartható, napelemekkel működő ház, melyet a projekt résztvevői álmodtak meg. A céljuk az volt, hogy minimalizálják az energiaveszteséget, és maximalizálják a nyereséget. Külön érdekesség, hogy az „odú” lakói munkahelyükről, vagy akár külföldről is mobiltelefonjuk, számítógépük segítségével bármikor ellenőrizhetik a házat, leolthatnak egy égve felejtett villanyt, beállíthatják a kívánt hőmérsékletet, de arról is azonnali üzenetet kapnak, ha illetéktelen behatoló tartózkodik a házban.

 

Fókuszban a fenntarthatóság

A ház legalább kétszer annyi energiát képes termelni, mint amennyit fogyaszt. Az elektromos áramot, a hűtést és a fűtést és meleg vizet is a nap energiája biztosítja. Jól védekezik a nyári forróság ellen, télen pedig a lehető legtöbb fényt juttatja a beltérbe. A ház lakói szoros kapcsolatot ápolhatnak környezetükkel, hiszen az Odoo egy belső térből és egy ugyanekkora udvarból áll. Így időnk egyik felét kint, míg a másik felét zárt térben tölthetjük.

 

A projekt nem titkolt célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a 21. század építészetében kiemelt szerepet kell, hogy kapjon a fenntarthatóság.

 

A versenyről

A Solar Decathlon nemzetközi innovációs versenyen már tíz éve kiemelkedő európai és amerikai egyetemek mérhetik össze tudásukat. A versenykiírás szerint a pályázóknak olyan környezettudatos és energiahatékony, könnyűszerkezetes lakóépületet kellett tervezniük, amelynek kivitelezését az építőipar piaci szereplői támogatják. A legjobb húsz induló a helyszínen, Madridban is felépíthette és bemutathatta alkotását.

 

Az 50 jelentkezőből, hazánkból először az Odooprojekt is bekerült a legjobbak közé, így a magyar diákok másfél hónapot tölthettek Spanyolországban, ahol először felépítették majd bemutatták alkotásukat. A felépítés után házukat körülbelül két hétig folyamatosan ellenőrizték és értékelték.
A hosszas és kitartó munka meghozta a gyümölcsét, hiszen a szakmai zsűri több kategóriában is díjazta az építész-, építő-, gépész-, villamos-, vegyész-, mechatronikai mérnök, közgazdász és kommunikáció szakos hallgatókat is felvonultató magyar csapat épületét.

 

Eredmények

Az összesítésben egy francia, egy spanyol, egy olasz és két német csapat mögött az Odooprojekt a hatodik helyet érdemelte ki.  Továbbá különdíjat kapott a fenntarthatóság, a belsőépítészet és a mesterséges világítás kategóriában.

 

Utóélete

A sajtó is felfigyelt a nem mindennapi teljesítményre, hiszen az épület bekerült a 2012-es Médiadíj jelöltjei közé is. Az innovatív ház jelenleg is megtekinthető a BME Campusán.

 

Pataki Sára

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.