Európai Ifjúsági Portál

Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.


Menj gyalog, pattanj biciklire és szippantsd be a tisztább levegőt!

Budapesten és több nagyvárosban szeptember 22-én tartották az Autómentes Napot az Európai Mobilitási Hét zárórendezvényeként. Végül is mi a közügy, ha nem a levegő? Te tudnál nélküle élni?

Budapesten szeptember 22-én az Andrássy út teljes hosszában egész napos programok voltak. A világ legnagyobb környezetvédelmi mozgalmának számító rendezvényhez, az Európai Mobilitási Héthez csatlakozva a fenntartható városi mobilitást népszerűsítették, ugyanakkor a közösségi közlekedés előnyei között az olvasás és a technikai fejlődés bemutatása is kiemelt szerepet kapott. Az Oktogon és a Bajza utca között közlekedési és közlekedéssel kapcsolatos interaktív programok sokasága zajlott, kitelepült a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) mellett a MÁV, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), a Volánbusz is, amelyek standjainál a biztonságos közlekedésről, a fenntartható városi életről tudhattak meg információkat kicsik és nagyok egyaránt.

 

A kezdetek. Csak egy napra, egy autó mínusz. Mondjuk, a tiéd.

Az első autómentes napot 1997-ben tartották Franciaországban. A kezdeményezés lényege, hogy az egyébként gépkocsit használó városlakók egy napra tegyék le autójukat és próbálják ki az alternatív közlekedési módokat. Az Európai Bizottság a rendezvényt - amelyet hagyományosan szeptember 22-én rendeznek meg - 2000-ben európai kezdeményezéssé nyilvánította. Magyarország a kezdetektől részt vesz a programsorozatban, Budapesten 12. éve rendezik meg az Autómentes napot és további jó hír, hogy a hazai regisztrált települések száma idén szeptemberben megdöntötte a korábbi rekordokat. Összesen 115 önkormányzat jelezte részvételi szándékát, ezzel Spanyolország és Ausztria után a harmadik helyen állunk. Az az önkormányzat, amely Autómentes Napot, Mobilitási Hetet rendez, kifejezi, hogy fontos neki lakossága közérzete, életminősége, közlekedésbeli esélyegyenlősége és biztonsága.

 

Clean air: Beszív - benntart - kifúj

A tiszta levegő áll az EU környezetvédelmi politikájának középpontjában 2013-ban, amelyet a „Levegő évének” tituláltak. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) rengeteg információt oszt meg folyamatosan, amelyek alátámasztják a légszennyezési szabályok felülvizsgálatának szükségességét. Az EEA által publikált felmérések szerint a légszennyezés továbbra is  hatalmas aggodalomra ad okot a közegészségügyet és a környezetet illetően. Te is sokat tehetsz a tiszta levegőért! Ha teheted, hagyd otthon az autódat! Ha mégis kocsival kell valahova elindulnod, töltsd meg a férőhelyeket és többen, akik egy úti cél felé mentek, utazzatok egy gépjárművel ahelyett, hogy öten 5 külön autóval indultok útnak. Ha jó az idő sétálj, vagy pattanj biciklire, válaszd a tömegközlekedést a dugók, a drága benzin és a légszennyezés helyett. Ha lehetőséged van rá, ültess egy fát. Valahol, akárhol. Tudtad, hogy semmi sem képes olyan hatásosan védeni a zaj ellen mint a növényzet? Azon kívül a fák és a bokrok tisztítják a levegőt és tiszta oxigént állítanak elő.

 

Tudtad? 

Egy liter üzemanyagból, több mint 2 kg széndioxid lesz! 2005-ben például Európában több mint 350 ezren, Magyarországon tizenhatezren haltak meg szennyezett levegő miatt. Borzasztó számadat, de az emberiség széndioxid – kibocsátása fosszilis szénből, olajból, gázból 2002-ben már 35000 tonna volt! Jó hír, hogy az utóbbi években Európa nagy haladást ért el a légszennyező anyagok kibocsátásának csökkentésében. Ez többek között a megfelelő uniós jogszabályoknak, valamint az alacsonyabb kéntartalmú tüzelőanyagok szélesebb körű használatának volt köszönhető.

 

Szőnyi Veronika