Európai Ifjúsági Portál

Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Forrás: http://slowbudapest.com/iden-idot-kerunk-es-ajandekozunk-karacsonyra/
Forrás: http://slowbudapest.com/iden-idot-kerunk-es-ajandekozunk-karacsonyra/

Lassulj le!

A felgyorsult világunkban a sebesség számít. Minél többet, minél hamarabb akarunk, és közben nem figyelünk arra, hogy ezzel a sietséggel milyen károkat okozunk magunknak és a környezetünknek. A Slow mozgalmak erre keresnek megoldást.

A Slow mozgalmak

A Slow mozgalom, azaz Lassú mozgalom, a felgyorsult életmód ellen indult. Célja, hogy a rohanás helyett tudatosan megéljük a pillanatokat. Ugyan a nyelvünkben a lassúsághoz általában negatív dolgokat kötünk, a mozgalom célja ennek megváltoztatása. Azt szeretnék bebizonyítani, hogy létezik jó lassúság is: ha a megfelelő pillanatban lassítunk, akkor minden jobban megy. És ha megéljük a megfelelő pillanatokat, nem csak átfutunk rajtuk, akkor sokkal boldogabbak, egészségesebbek, produktívabbak lehetünk, valamint a kapcsolataink is mélyebbek lesznek másokkal és a minket körülvevő természettel.

 

Slow Food

A Slow mozgalmak Olaszországból indultak, a Slow Food volt mindennek az alapja. Egy olasz gasztroblogger tiltakozott egy McDonald’s megnyitása ellen, a fast food ellen. A tiltakozás olyan jól sikerült, hogy 3 évvel később, 1989-ben, Párizsban létrejött a slow food alapdokumentum, ami a gyorsétkezéssel szemben, a lassú étkezést, az ízek élvezetét, valamint a helyi termelőktől való vásárlást támogatta. Ez volt a kezdet, amit számos terület követett, mint az olvasás, design, gyermeknevelés, utazás, médiafogyasztás. A mozgalmak kinőtték Olaszországot, mára több országban vannak közösségekbe csoportosult követői, például az USA-ban, Japánban, Németországban, Norvégiában, és még hazánkban is.

 

Cittaslow (Slow Cities)

A Lassú Városok (Cittaslow) mozgalmat 1999-ben alapították szintén Olaszországban. Ezek olyan települések, amelyek lakossága nem haladja meg az ötvenezer főt. Céljuk a város általános ütemének lassítása, úgy, hogy az ember kerüljön a középpontba. Igyekeznek minél több eszközzel a lassításra, a természettel való kapcsolat elmélyítésére ösztönözni a lakosságot, ezért minél több zöld területet, parkokat, bicikli utakat alakítanak ki. Ezzel javítják az életminőséget, védelmezik a környezetet, és az egészségesebb életmódra ösztönöznek. Mára számos országban vannak Lassú Városok, hazánkban elsőként Hódmezővásárhely kapta meg ezt a kinevezést 2010-ben.

 

Slow Budapest

2012 nyarán néhány fiatal rádöbbent, hogy túlhajszoltak, és tenni szeretnének ez ellen. Tudják, hogy a gyors tempó némely helyzetekben hasznos, de nincs rá szükség minden esetben. Rájöttek, hogy a túlhajszoltság stresszhez vezet, csökken a boldogságérzet, veszélybe kerül az egészség, és ez kiüresedéshez vezethet. Igyekeznek úgy élni, hogy saját magukat helyezzék a középpontba, valamint a kapcsolataik tartalmas megélését. Szeretnék megtalálni az egyensúlyt, és erre buzdítanak másokat is a honlapjukon, valamint a facebook oldalukon.

 

Adj időt ajándékba!

A Slow Budapest legújabb kezdeményezése, hogy felesleges tárgyi ajándékok helyett idén az időnket adjuk, és időt kérjünk ajándékba karácsonyra. Ezzel megspóroljuk a stresszes, órákon át tartó vásárlást, és rengeteg pénzt. A Karácsony kezdi elveszteni valódi jelentését, helyette anyagiassá vált. A Slow Budapest eseménye november 30-án ezen kívánt változtatni. A résztvevők felírhatták egy táblára a kívánságukat, a szervezők pedig lefotózták őket velük. Ezt továbbküldhetik az ismerőseiknek, akik így tudni fogják, mivel kedveskedjenek a másiknak. Az esemény itt érhető el.

 

Urbin Andrea