Európai Ifjúsági Portál

Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.


Közösség, doboz, tudatosság

Európában egyre elterjedtebbek a fogyasztók és gazdák közötti közvetlen kapcsolatra épülő közösségi mezőgazdaságok. Hazánk is igyekszik felzárkózni, egyre több helyen indulnak hasonló kezdeményezések.

Mi is az a közösségi mezőgazdálkodás?

A közösségi mezőgazdálkodás a gazdák és a fogyasztók közvetlen kapcsolatán alapszik. A gazdálkodó mellett a fogyasztónak is fontos szerep jut a gazdaság fenntartásában. A gazdálkodó vagy gazdacsoport, és a vásárlói kör hosszútávon elkötelezi magát az együttműködés mellett. Ezt általában írásos formában is rögzítik. A közösségi mezőgazdálkodásban a gazdák közvetlenül a vásárlóval lépnek üzleti kapcsolatba. Itt az árat nem a többi termelő árai határozzák meg, hanem a termelés költségei. Így a fogyasztók magáért a termelői munkáért fizetnek.

 

Mi a célja?

A közösségi mezőgazdaságok célja környezetvédelmi szempontból fenntartható mezőgazdaságot teremteni, több munkahelyet, megélhetési lehetőséget biztosítani a vidékiek számára. Szeretnék megőrizni a hagyományos, kézműves termelési eljárásokat, a hagyományos tájképet, valamint átlátható termelési és árképzési eljárásokat nyújtani. Mivel a közösségek célja a gazdaságok fenntartása, ezért az árnak tartalmaznia kell a termeléshez szükséges összeget, valamint a termelők számára szükséges megélhetés összegét, ezt osztják el a tagok számával. Csak abban az esetben működőképes a gazdaság, ha ezt sikerre viszik.

 

Milyen típusai léteznek?

A közösségi gazdaságoknak több fajtája létezik. A részes rendszer arról szól, hogy a vásárlók a gazdaság összes költségén és termékén osztoznak, majd megkapják a saját részüket belőle. A dobozrendszerben  viszont a fogyasztók csak azt vállalják, hogy egy meghatározott időszakon át bizonyos értékben vásárolnak a termelőtől. Ez úgy valósul meg, hogy általában heti egyszer, egy doboznyi vagy ládányi élelmiszert kapnak a vásárlók. Innen is kapta a rendszer a nevét.

 

Fontos a bizalom és a kommunikáció

Kiemelt az elkötelezettség, hiszen a vevők és a termelő jóban-rosszban kitartanak egymás mellett. Mindketten vállalják azt a kockázatot, hogy rossz időjárási viszonyok esetén kevesebb lesz a termény, viszont fordított esetben többet kapnak. Lényeges a kommunikáció, a problémák átbeszélése, megoldása. A gazda közvetlen visszajelzést kap, és ez alapján folytatja termelői munkáját. Érdemes hírlevelet készíteni, valamint valamilyen formátumú csoportot, ahol a tagok közvetlenül kommunikálhatnak.

 

Azt kapsz, ami megterem

Fontos tudni, hogy nem a vásárló válogatja össze a termékeket, hanem azt kapja, ami éppen termett. Ezt persze megelőzi a közös tervezés. Nagy segítség, ha a közösség blogot vezet, ahol az aktuális termékekből készült ételek receptjeit megosztják, vagy tippeket adnak a feldolgozásukhoz. A tagok egymás között cserélhetnek is, ha valamely termékeket nem tudják vagy akarják felhasználni, illetve akár el is ajándékozhatják.

 

Hol vannak ilyen közösségek?

Európában nagy divatja van a közösségi mezőgazdaságoknak, az URGENCI (Nemzetközi Közösségi Mezőgazdálkodási Hálózat) felmérése azt mutatja, hogy ma már mintegy négyezer gazdaság, közel félmillió taggal üzemel ilyen elvek alapján. A francia AMAP, belga GASAP, portugál RECIPROCO mintájára Magyarországon először 1998-2006 között működött egy dobozrendszer, Nyitott Kert néven. De elsők között volt a BAZ megyei Bioéléskamra, és a Bionium nevű újlengyeli gazdaság.

 

Pásztortáska Baráti Kör

Debrecenben az első dobozrendszer alakulását a Tudatos Vásárlók Egyesülete 2013. áprilisi, a Közösségi Mezőgazdálkodásról szóló előadása alapozta meg. Enikő, az egyik tag elmesélte, hogy augusztusban Erdődi Imre, a termelő, egy közös főzéssel egybekötött látogatást szervezett az Erdődi kertészetbe, hogy a fogyasztók közelebbről megismerkedhessenek az ételeik származási helyével, valamint egymással. Ezt követően, szeptemberben indult el a rendszer egy három hónapos próbaidővel, amit most fognak kiértékelni. Jelenleg 16 család vesz részt ebben, de a létszám még bővíthető. A közösségbe  várnak további gazdákat, akik színesíthetik a dobozok tartalmát más típusú élelmiszerekkel. Most egységesen 2500Ft-ba kerül egy doboz, de tervben van kis-, illetve nagy doboz kialakítása is.

 

Urbin Andrea