Európai Ifjúsági Portál

Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.


Környezetbarát gasztronómia

Ha jól megfigyeljük, a természet nem termel hulladékot, minden felhasználásra kerül egy zárt, folyamatos körben. A szemét az ember találmánya.

Mi számít környezetbarátnak?

A környezetbarát, vagy zöld jelzőt olyan törvényekre, termékekre, szolgáltatókra, szokásokra használjuk, amelyek a lehető legkisebb hatással vannak a környezetre, legkevésbé szennyezik, károsítják. Az ilyen termékeket, szolgáltatásokat, cégeket környezetbarát címkével jelölik meg. Az Európai Unió területén az „Euro-Virág” címke szolgál erre, azonban számos ország saját jellel is rendelkezik. Például Dánia, Norvégia, Izland és Svédország területén az „Északi Hattyú”, Németországban a „Kék Angyal”, hazánkban a „Környezetbarát Termék” jelölés is használatos.

 

Környezetbarát gasztronómia

Az éttermek világa, az élelmiszeripar az egyik leginkább pazarló iparág. A vetéstől kezdve, a betakarításon, később az elosztáson át az elfogyasztásig rengeteg energiát, időt, helyet felemészt, és hatalmas mennyiségű hulladékot termel. A gasztronómia attól lesz környezetbarát, hogy a termeléstől a hulladéktermelésig odafigyelünk az egész folyamatra, és megpróbáljuk fenntarthatóvá tenni.

 

Fenntartható konyhaművészet

Arthur Potts Dawson, brit mesterszakács, abban látja a lényeget, hogy minimalizáljuk a pazarlást. Amit csak lehet – legyen az étel, víz, hely, energia, hulladék –, igyekezzünk újrahasznosítani. Ő maga ezen elvek alapján két éttermet üzemeltet Angliában: a Makkházat (Acorn House) szélenergiával, a Vízházat (Waterhouse) vízenergiával működteti. Mindent úgy oldottak meg, hogy minimális energiával, minimális helyhasználattal, minimális hulladéktermeléssel tökéletesen működjön. A vendégek nem előre meghatározott adag ételt kapnak, hanem maguk dönthetik el, hogy mennyit szeretnének, illetve tudnak elfogyasztani. Ha mégis keletkezik maradék, az a komposztálóban végzi.

 

Mit tehetek én?

Légy vegetáriánus! – mondhatnánk egyszerűen, de mára a tudósok bebizonyították, hogy a húspótló termékek (szója, lencse, csicseriborsó) fogyasztása jobban károsítja a természetet, mint a húsé. Hiszen ezek nagy részét távoli országokból szállítják hazánkba, ezért nagyobb kárt okoznak, mintha hazai állat húsát vásárolnánk. Ettől függetlenül azonban bizonyos az is, hogy a vörös- és fehérhúsok fogyasztása nagy mértékben felelős az üvegházhatásért. Erre próbálja felhívni a figyelmet a Felelős Gasztrohős kezdeményezése.

 

Az 1000 kilogrammos tányér

A Felelős Gasztrohős nevű blog alapvetően azért indult, hogy felkutassa és bemutassa a környezetbarát éttermeket. Ezt olyan sikeresen tették, hogy már indulásuk évében elnyerték az Ozone Zöld Díját "A leginnovatívabb klímabarát és környezettudatos élelmiszerfogyasztást támogató nevelési koncepció kialakításáért". A csapat most azt tűzte ki célul, hogy összegyűjt 500 vállalkozó szellemű embert, akik egy hónapon keresztül csak heti négy napon esznek húst. Ezzel a létszámmal és tervvel ez a vállalás 1000 kg hús megtakarítását jelentené. A programhoz még lehet csatlakozni itt, valamint plusz információkhoz juthatunk a Gasztrohős Facebook oldalán.

 

Urbin Andrea