Európai Ifjúsági Portál

Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.


GREENWILL – Zöldülj, de ne az irigységtől!

„Környezettudatosnak lenni egyszerű és kifizetődő. A GREENWILL ingyen segít ebben.” A kezdeményezést koordináló EuCham elnöke Michele Orzan és projekt menedzsere Scott Abrams mesélnek globális projektjükről és jövőbeni terveikről.

Ha jól tudom, alig egy éve Budapestről indult hódító útjára a GREENWILL kezdeményezés, amely mára már 25 országban van jelen. Mesélnétek egy kicsit arról, hogy miről is szól ez a projekt és kinek hasznos?

A GREENWILL egy nonprofit globális kezdeményezés, amely megadja a kezdő lépést a környezettudatos életmód felé. A projekt vállalatok, szervezetek mellett magánszemélyek figyelmét hívja fel a társadalmi felelősségvállalásra, legyen szó a világ bármely tájáról. A csatlakozók egyszerű, személyre szabott módszereket kapnak arról, hogyan tudják környezetbaráttá tenni munkahelyüket. A zöld üzleti modell alkalmazása kifizetődő; a költséghatékony és környezetkíméló módszerek segítségével, valamint a GREENWILL logó alkalmazásával demonstrálják partnereink a szervezet felelősségteljes, környezettudatos működését, így növelve termékeik értékét.

 

Milyen tanácsokkal látjátok el a GREENWILL projekthez csatlakozó vállalatokat? Milyen kötelezettséggel jár ez a segítség és milyen anyagi vonzata van?

Itt szeretnénk leszögezni, hogy a projekt semmiféle kötelezettséget nem von maga után és a folyamat teljes egészében díjmentes. A csatlakozó szervezet elnöke a Zöld Irányelv aláírásával deklarája elkötelezettségét a zöld megoldások iránt. Ezzel egyidejűleg a vállalat kijelöli saját Környezettudatossági Felelősét, aki a szervezet önkénteseként javadalmazás nélkül felel a projekt kivitelezéséért. Ezt követően a partnerszervezet feltöltheti a honlapjára a GREENWILL logót, amellyel nyilvánosságra hozza környezetbarát politikáját. Amennyiben lehetősége nyílik, a Környezettudatossági Felelős tájékoztatja a szervezet partnereit is, hogyan lehetnek ők is zöldek. Habár a szervezet vezetője a Zöld Irányelv aláírásával tanúsítja elkötelezettségét, hogy hozzájárul a fenntartható jövő létrehozásához, ez a dokumentum jogi kötőerővel nem rendelkezik.

 

A GREENWILL csapata

Magánszemélyek is csatlakozhatnak a projekthez?

Természetesen, szívesen látunk minden érdeklődőt. Az év bármely szakaszában szeretettel várjuk gyakornokok jelentkezését, akik a GREENWILL Fejlesztési Csapatának tagjaként járulnak hozzá a projektfejlesztéshez és a Zöld Irányelvek követésében nyújtanak segítő kezet a csatlakozó cégeknek. A kevesebb szabadidővel rendelkező, hasonlóan lelkes támogatóink a GREENWILL Fejlesztési Önkéntes pozíciójára pályázhatnak, akik különböző területeken támogatják a zöld mozgalmat. Jó hír, hogy más módon is segíthetsz, amelyekről bővebb információt a GREENWILL honlapján találsz.

 

A mindennapjainkban láthatjuk, hogy egyesek felelősségteljesen élnek és igyekeznek lerakni egy élhetőbb világ alapjait, mások felelőtlen viselkedése azonban romba dönti azt. Alkothatunk véleményt egy országról az egyének magatartása alapján?

Ez meglehetősen összetett kérdés. A skandináv országokban például széles körben elterjedt a környezettudatos gondolkodásmód, így a társadalom tagjai is fogékonyabbak a környezetbarát módszerek alkalmazására. Ugyanakkor erősen szegmentált társadalmak is szép számmal akadnak, nem is kell messzire mennünk, vegyük például Olaszország esetét. Az északi provinciákban már gyermekkorban elültetik a környezettudatos magatartás csíráit a növekvő nemzedékbe, hála a szintén zöld elveket követő szüleiknek, ugyanakkor, ha kicsit délebbre utazunk, előfordulhat, hogy egy „szeméthegynek” ütközünk - bár ez a kormányzat kudarca, mintsem az állampolgárok felelőtlen magatartásának a következménye. Az egészségtudatos életmód mellett a politikai ideológia és az éghajlatváltozás tág témakörei egyesülnek a „zöld mozgalom” zászlaja alatt. Ha éghajlatváltozás, akkor Kína, ahol az egyre nagyobb méreteket öltő szmog sötét fellegként borul a nagyvárosi lakosokra. Az ilyen méretű szennyezések komoly szabályozást követelnek. A konkrét intézkedéssorozat mellett elsősorban az emberek gondolkodásmódján kellene változtatni, amely talán az egyetlen járható út a fenntarthatóság felé. Ami egészen biztos, hogy nem bújhatunk el a zöld mozgalom elől, amely mindenhova elér, legyen szó fejlett, vagy éppen fejlődő államról.

 

Mik a terveitek a jövőre nézve? Továbbra is Budapestről festitek zöldre a világot?

Egyik partnerünk, a Green School Albania

Célunk, hogy világszerte elterjesszük a környezetbarát elvek alkalmazását és formáljuk az emberek gondolkodásmódját az élhetőbb jövő érdekében. A probléma globális mivolta megköveteli, hogy minél több országba eljusson az üzenetünk, legyen szó fejlett vagy fejlődő államról. A jövőre nézve konkrét elképzeléseink vannak.Mindenképp szeretnénk jelen lenni a Kínát érintő szabályozások alkotásánál és azok átültetésénél, de a dél-európai fejlesztésekből sem szeretnénk kimaradni.

 

A kontinens ezen része jelentős elmaradásban szenved a nyugati országokhoz képest, ugyanakkor rendszerint rácáfolnak a hiedelemre, mi szerint „egy fecske nem csinál nyarat”. Példának okáért Albániában az alulról felfelé irányuló folyamatok eredményeképp sorra épülnek a „zöld iskolák”. A helyi problémákra adott válaszreakció egyetlen fiatal kezdeményezésből fakadt, amely mára egy egész közösséget fog össze. Mindemellett a fejlett országoktól sem szeretnénk távol kerülni, továbbra is teljes erőnkkel támogatjuk a kezdeményezéseiket, példának okáért a dánok ambiciózus projektjét, mely a szén-dioxid mentes Koppenhága kialakítását tűzte ki célul – a világ első ilyen fővárosaként. A dánok lelkesedését jelenleg Svédországba és Norvégiába próbáljuk exportálni, de jelenleg ez csak egy irányvonal. Ami egészen biztos, hogy missziónkat továbbra is Budapestről irányítjuk, amely a globális kampányunk nemzetközi szakértői központjaként inspirálja a helyi kezdeményezéseket és a helyi sajátosságokhoz igazodva segíti a GREENWILL alapelveinek megfelelő alkalmazását.

 

Végezetül: ha egyetlen mondatot üzenhetnétek a fiataloknak, mi lenne az?

Színezzük ki együtt a Földet; légy aktív részese Te is a folyamatnak és változtass a saját elképzeléseid szerint!

 

Vandlik Mária

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.