Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Lions Clubs International: nemzetközi ifjúsági csereprogramok

Ma már sok lehetőség van arra, hogy külföldön turistáskodj, tanulj, dolgozz vagy önkéntes munkát végezz. A Lions Clubs International nemzetközi jószolgálati klubszervezet ifjúsági csereprogramjai is hasonló lehetőséget kínálnak .

Ifjúsági csereprogramok és táborok

A Lions Clubs International tagjai önkéntes munkát végeznek, mely a helyi közösségek életét hivatott javítani. A szervezet égisze alatt életre hívott ifjúsági csereprogramok és táborok lehetőséget biztosítanak arra, hogy a fiatalok külföldre utazzanak, és megismerkedjenek más közösségek mindennapi életével.

 

Csereprogramok

Csereprogramokban mindazokban az országokban részt lehet venni, ahol működik Lions-tagszervezet. Jelenleg a Lions Clubs International 46 ezer klubot számlál világszerte, tagjainak száma pedig eléri az 1,35 milliót! A csereprogramok túlnyomó többsége 4–6 hétig tart. Ez alatt az időszak alatt egy vagy több fogadó család szállásol majd el Téged a kiválasztott külföldi országban. A program során megismerkedhetsz más országokból származó fiatalokkal, és barátokra tehetsz szert. Megtudhatod, mi az, ami összeköt másokkal, és azt is felfedezheted, miben különbözöl kortársaidtól.

 

Táborok

Az ifjúsági táborok 1–2 hétig tartanak. A résztvevők, akik az idő egy részét gyakran családoknál töltik, kulturális és természeti szempontból érdekes helyekre látogatnak el.

 

Ki jelentkezhet a programra/táborozásra?

Csereprogramra, illetve ifjúsági táborba akkor jelentkezhetsz, ha:

  • életkorod 15 és 22 év között van;

  • legalább alapfokon beszéled a fogadó ország nyelvét;

  • készen állsz arra, hogy képviseld közösségedet, hazádat és azt a tagszervezetet, mely ajánlásával lehetővé teszi részvételedet;

  • igazolod, hogy rendelkezel biztosítással (beteg-, baleset-, poggyász- és felelősségbiztosítással), és hogy szüleid aláírták a kártérítési megállapodást.

 

Hogyan lehet jelentkezni?

  1.  Fordulj a helyi Lions-tagszervezethez, és kérj tőlük ajánlást, vagy pedig vedd fel a kapcsolatot az ifjúsági táborokért és csereprogramokért felelős személlyel („chairperson”), akinek nevét megtalálod a név- és címjegyzékben.

  2. Töltsd ki a jelentkezési lapot.

  3. Ha beszerezted a szükséges ajánlást és aláírásokat, jelentkezésed a szervezők továbbítják a célországban működő illetékes tagszervezethez. Ha ők pozitív választ adnak, kezdhetsz is készülődni az útra!

 

Élménybeszámoló

Stephanie Theyssen a belgiumi Lions Clubs tagja a Hawaii-szigetekre utazott 2011-ben.

„Az ifjúsági tábor több szempontból is megváltoztatta az életemet. Egyensúlyt találtam lelkileg és kulturális értelemben is, önállóbbá és magabiztosabbá váltam (amiben sokat segítettek a beszélgetések) és a hawaii szó, az „ohana” kapcsán megtanultam, milyen fontos, hogy a társadalom minden tagját úgy kezeljem, mint saját családom tagjait, és hogy minden lehetséges módon segítenünk kell egymást. Nagyon köszönöm ezt a csodálatos élményt! Mahalo, azaz köszönöm!”