Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Mindent a szelfizésről! Milyen lesz a jövő GIGA szelfije?

Szelfi, Szelfitime, GIGA szelfi, minden amit a szelfizésről tudni érdemes. Az alábbiakban összegyűjtöttünk nektek pár érdességek a Szelfizésről.

 

szelfi önfotó, vagyis olyan fénykép, amit szerzője önmagáról készít. Ha belegondolunk nem is olyan új keletű az igény önmagunk megörökítésére, Vincent Van Gogh is számtalanszor saját magáról festett önarcképet. Mondhatnák, hogy csak a technika lett más azóta és az eszközök modernizálódtak, de valójában az önarckép készítés célja is megváltozott. Ma már főként közösség oldalakra készítünk szelfit. Egy kirándulás során sokszor már a program része az úgynevezett selfitime, ami akár csoportosan is történhet.  

 

 

A szelfizés bejárta a világot, minden földrészen szelfiznek az emberek. A népszerűségét mutatja az is hogy a brit Oxford szótár szerkesztőbizottsága 2013-ban a selfie-t választotta az év szavának. A Szelfizésnek külön története van, az első szelfit valószínűleg 1913-ban készítette II. Miklós orosz cár legfiatalabb lánya Anasztázia egy Kodak Brownie kamerával.   

 

 

Szelfizhetünk valamilyen tevékenység közben is erre születtek a különböző elnevezések például a  welfie (workout selfie – amikor valaki az edzőteremben fotózza le magát), a drelfie (drunken selfie – amikor részegen), és már a könyvespolcuk előtt fotózkodókra is van külön kifejezés, ez a bookshelfie.

 

 

Itt a legújabb őrület a GIGA Szelfi. Ausztráliában ezzel a különös szolgáltatással szeretnék fellendíteni a turizmust.  A GIGA selfie tulajdonképpen egy magas felbontású panorámaszelfi. Leginkább a japánokat vették célba a szolgáltatással, amelynek a lényege, hogy egy kijelölt helyen lehet majd egy appot használni, és elindítani egy távoli kamerát. Ezután a kész klip letölthető, ami közeli szelfiből távoli képpé változik, mutatva a környező területet, tehát egy valóságos selfi panorámafotót készítve ezzel.

 

 

A szelfizés „művészete” sok gyakorlással sajátítható el, illetve beszerezhetünk különböző plusz eszközöket, például selfibotot, a minél tökéletesebb végeredmény érdekében.

 

 

Végül pár praktikus tanács

  1. Enyhén szemmagasság fölé emeld a készüléket.
  2. Ne feledd, a fény 2 óra vagy 10 óra irányból érkezik.
  3. Finoman nyitott ajak.
  4. Mélyen a lencsébe néző tekintet.
  5. Kinyújtott, biztos  kéz.
  6. Érint, klikk, selfi!

 

 

Holczer Mónika

 

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

 

Közzétéve: szo., 21/11/2015 - 10:08


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!