Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

New York, ENSZ, Lady Gaga és a többiek

Megyeri Mirtill New Yorkban töltötte szakmai gyakorlatát az ENSZ-nél, egy folyosón sétálgatott Obamával, személyesen találkozott híres politikusokkal és felejthetetlen élményeket szerzett Amerikában.

Milyen program keretében jutottál ki? Mennyi időt töltöttél New Yorkban?

Már három éve az Antall József Tudásközpontnál dolgozom, ennek az alapítványnak van egy együttműködése a New York-i Magyar Állandó ENSZ Képviselettel. Minden ország ezeken az állandó képviseleteken keresztül jelenik meg az ENSZ-ben. Magyarország ENSZ állandó nagykövete Dr. Kőrösi Csaba, ő vezeti ezt a kinti missziót és képviseli hazánkat. Itt, ellentétben az egyes országokba akkreditált nagykövetségekkel, egy teljesen más szintű nagykövetségi feladatkör ellátásáról van szó, a multilaterális kapcsolatépítésen és fenntartáson van a hangsúly.

 

Az alapítvány saját ösztöndíjprogramján keresztül jutottam ki, ők támogatták ott tartózkodásom. Összesen négy hónapot töltöttem kint.

 

Azt hiszem, a New York-ba vágyókat az érdekli legjobban, hogyan lehet erre a lehetőségre pályázni. Mik voltak a feltételek? Hogyan jött az ötlet?

Alapítványunk igazgatója úgy látta, hogy alkalmas vagyok ennek a gyakornoki pozíciónak a betöltésére. Ezt követően teljesítettem a Külügyminisztérium felvételijét és így kerültem ki New Yorkba. Számos kritériumnak kell megfelelni. Az alapítvány javasolja a gyakornokot a pozícióra, de végül a Külügyminisztérium dönt. Fontosak a szakirányú tanulmányok, a kiemelkedő eredmények, szükséges hallgatói jogviszony, a kiváló angol nyelvtudás és még egy nyelv magas szintű ismerete. Mindemellett az alapítványon belül is bizonyítani kellett, hogy megállnám a helyemet New Yorkban is. Nem én jelentkeztem gyakornoknak, hanem felajánlották. Én voltam az első, aki számára megnyílt ez a lehetőség. Azóta már jelentkezési alapon történik a kijutás. Idén is kiutazik két kolléganőm.

 

Mi volt a pontos feladatod? Mesélj a munkádról!

A fenntartható fejlődéssel foglalkoztam, illetve protokollal kapcsolatos teendőket láttam el. A magyarországi ENSZ képviseletnek most a fenntartható fejlődés az elsődleges feladata, ugyanis 2015-től új fenntartható fejlődési célokat fognak meghatározni Sustainable Develoment Goals néven. A célok meghatározásának van egy munkacsoportja, melynek Magyarország és Kenya a két elnöke. A stratégia célja, hogy ne csak a fejlődő, hanem a fejlett országok is tegyenek a fenntartható fejlődésért. Magyarország feladata konferenciák szervezése, lebonyolítása, beszámolók készítése és azon álláspontok keresése, melyek majd irányelvek lehetnek a fenntartható fejlődési célok meghatározásánál. Kint tartózkodásom alatt ebben segítettem. Háttéranyagokat készítettem, időről-időre összegeztem az egyes országok álláspontját, igyekeztem a lehető legtöbb fórumon képviselni hazánk semlegességét. Jártam üzleti reggeliktől kezdve számos megbeszélésre, találkozóra. Szerencsém volt, mivel most Magyarországnak nagyon sok feladata van, így gyakornokként is aktívan belevontak a munkába.

 

Gyakorlatom során tehát a fő fókusz a fenntartható fejlődés volt, de nagyon sok más területbe is beleláttam. Az ENSZ-nek 5 bizottsága van, ahol magyar diplomaták is képviselik hazánkat. Gyakran kellett egy-egy diplomatának segítenem, helyettük mentem el ülésekre, írtam beszámolókat.

 

Említetted, hogy szakirányú tanulmányok szükségesek ehhez a programhoz. Te mit végeztél? Hogyan lehet még kijutni az ENSZ-be?

A Budapesti Corvinus Egyetemen kezdtem a BA-t Nemzetközi tanulmányok szakon, majd Skóciában diplomáztam Politológia és Szociológia szakon. Most fejezem be mesterképzésemet a Corvinuson. Alapvetően a nemzetközi tanulmányok és társadalomtudományi szakos tárgyak jelentenek előnyt a gyakorlathoz. Ugyan én az alapítvány ösztöndíjprogramján keresztül jutottam ki, de a kinti képviselet nyitott további gyakornok fogadására. Akit érdekel, vegye fel velem a kapcsolatot és szívesen segítek. Támogatás ugyan nincs, de számos más ösztöndíj lehetőség van, pl. a Campus Hungary és az Erasmus+ is támogat tengeren túli szakmai gyakorlatokat.

 

Az ENSZ folyamatosan keres gyakornokokat, a honlapján elérhetők az aktuális pozíciók. Több mint ezer gyakornok dolgozik ott egyszerre, mindenkinek van mentora és tartalmas feladatokat kapnak. Magyarországról is volt már kint több gyakornok, akik globális dolgokkal foglalkoztak. Ezek a programok ugyan nem támogatottak, de hatalmas élmény, mindenképpen ajánlom, aki megengedheti magának.

 

Mi volt a legérdekesebb a munkádban?

Az ENSZ évente tart közgyűlést, melynek 68. megnyitó vitája alatt már én is kint tartózkodtam. Ezen a héten minden állam vezetője képviseli országa külpolitikai álláspontját. Nagyon érdekes volt ekkor az ENSZ-ben dolgozni, hiszen ugyanazokon a folyosókon jártam, ahol Obama, és bármikor bárkivel össze lehetett futni. Persze Amerika elnöke és a közel-keleti politikusok sokkal jobban voltak védve, de például a kanadai miniszterelnökkel könnyen lehetett közvetlen kapcsolatba kerülni. Hirtelen úgy éreztem, tényleg bekerültem a világ politikai központjába.

 

Kivel találkoztál személyesen a világ vezetői közül?

Többek között a jordán királynéval, aki népszerű és szimbolikus alakja jelenleg a Közel-Keletnek. Találkoztam Líbia vezetőjével, valamint beszélgettem a tunéziai miniszterelnök tanácsadójával, aki megírta Tunézia alkotmányát, mely a legelső demokratikusnak nevezett alkotmány a térségben. Ezen kívül a kanadai miniszterelnökkel, Bill Gates-el és feleségével, valamint a Ford család tagjaival.

 

Sokszor volt lehetőségem bent ülni a Közgyűlés termében, valamint az egyes bizottságok megbeszélésein. Így gyakran fül- illetve szemtanúja voltam olyan konfliktusoknak, ahol az országok vezetői elmondják sérelmeiket egymásnak (pl. az izraeli-palesztin és a szíriai konfliktus kapcsán). Érdekes volt meghallgatni a feleket és más országok véleményét, így könnyebben megértettem őket. De titoktartási szerződést írtam alá, ezért nem beszélhetek ezekről az izgalmas megbeszélésekről.

 

Mesélj még kicsit Amerikáról! Volt lehetőséged utazni is a gyakorlat alatt vagy után?

 

Igen, igyekeztem utazni, bár nagyon sokat kellett dolgozni, heti 40-50 órát. De maga az ENSZ is Manhattan közepén, a diplomata negyedben van, én pedig az Empire State Building mellett laktam, így minden nap megéltem a New York-iak életét, a város igazi hangulatát. A hétvégéket pedig igyekeztem úgy kihasználni, hogy minél többet lássak a keleti partból. Elsősorban a történelmi városokat kerestem fel, például Baltimore-t, Bostont. Meglátogattam még néhány borostyánligás egyetemet, a Harvardot, a Yale-t, a Columbia-t, de voltam az a MIT-n és az NWU-n is. Lehet olcsó utazásokat is kifogni, de alapvetően nagyon drága az a térség. A nyugati partra sajnos időhiány miatt nem jutottam el. Úgy jöttem haza négy hónap után, hogy hiányérzetem volt: nem láttam New York-ból sem eleget. Ez a város tényleg a lehetőségek tárháza, így már csak ott is érdemes eltölteni egy hónapot. Az egyetemekről pedig megtudtam, nem is olyan lehetetlen bejutni, így csak biztatni tudok mindenkit. Nagyon magas ugyan a tandíj, de náluk is van diákhitel, amiből végül is meg lehet élni.

 

Sok sztereotípiát hallunk az amerikaiakról. Te mit tapasztaltál? Milyenek valójában?

Én egy magyarországi amerikai középiskolában érettségiztem és éltem már korábban Amerikában. Alapvetően úgy gondolom, hogy a sztereotípiák kicsit csípősek a magyarok részéről (pl. hogy az amerikaiak butábbak). Egészen más az oktatási rendszerünk, másképp szocializálódunk. Náluk a lexikális tudásra nem helyeznek hangsúlyt, ez az oktatási rendszerük hiányossága. Magyarországon ez fordítva van, nem tartjuk fontosnak a gyakorlati készségek fejlesztését. Az amerikaiak erre helyezik a hangsúlyt, így sokkal könnyebben oldanak meg problémákat, könnyebben kommunikálnak, könnyebben kezdeményeznek beszélgetést. Ez a kelet-európaiaknál hiányzik. Úgy gondolom ezért, hogy a sztereotípiák részben igazak, de olyan különbségek vannak az oktatási rendszerünkben és szocializációnkban, ami miatt nehéz összehasonlítani a két országot.

 

Ami különbözik, hogy az amerikai emberek sokkal felületesebbek emberi kapcsolataikban, de sokkal nyitottabbak is. Tudják magukról, hogy máshogy működnek. Ezért is javaslom mindenkinek, hogy aki teheti, töltsön el egy kis időt nemzetközi környezetben. Tapasztalja meg, hogy mások vagyunk, máshonnan jöttünk, más nyelven beszélünk, de megérthetjük egymást, csak megfelelően kell dekódolni a másikat.

 

Tapasztaltál valami nagyon szokatlant kint? Van még valami érdekes élményed?

Találkoztam például Lady Gagával. Érdekes egyébként, hogy New Yorkban mindenkinek külön története van, máshonnan jött, mást vár az élettől. Izgalmas, nagyon inspiráló. Ami viszont nagyon vicces, hogy ott az emberek képesek napokon át kinn ülni a mínuszokban és várni, hogy megnyisson egy áruház. Életemben nem láttam még ennyi embert sorban állni egy reggelen csak azért, hogy olcsóbban jussanak hozzá pár dologhoz. Egyébként meglepő, de a New York-iak egészségesen táplálkoznak és sportolnak. Sok szempontból nagyon európai értékeket vallanak.

 

Még egy dologra lennék kíváncsi. Visszamennél Amerikába? Élnél ott?

Amíg fiatal vagyok, addig mindenképpen. Életvitelszerűen is élnék New Yorkban, mert a fiatalok városa, nagyon lendületes. Azon emberek városa, akik együtt tudnak élni a város lüktetésével és mindennapjaival. Gyerekeket viszont nem nevelnék fel ott. De fiataloknak, olyan embereknek, akiknek vannak terveik, álmaik, nagyon ajánlom.

 

Soós Alexandra

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.

Közzétéve: v., 02/03/2014 - 19:40


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!