Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

VoFair - vagyis a biztonságos nemzetközi önkéntesség

Lehet az önkéntes munka nem biztonságos? Mitől önkéntes-fair egy projekt? Mit csinál egy magyar lány egy lengyel nő eredetileg Chile-ben alapított vállalatánál? Aki minderre válaszol: Csiki Berta.

Mi a Vofair?

Egy vállalat, ami az önkéntesség átláthatóbbá tételére, biztonságos lebonyolítására és az önkéntesek védelmére jött létre. A Vofair egyfajta minősítés is, egy logó, amit szigorú követelményeknek megfelelve, lehet el „nyerni”, ezáltal egy minőségi mérce is az önkéntes munkaerőt alkalmazó projektek „díjazására”. Hitelesít.

 

Sokat hallani ezt: Paulina a Vofair maga?

Nem. Paulina egy lengyel lány, aki megálmodta, és a Chile-i Gazdasági Minisztérium Start Up Chile elnevezésű pályázata által meg is tudta alapítani a Vofair-nek elnevezett vállalatát 2012-ben.  Idén nyáron találkoztam vele. Önkénteseket keresett a vállalatába. Engem érdekelt a feladat.

 

A Vofairnél különböző önkéntes projekteket hitelesítetek. Ez mit jelent?

Van egy eljárása a Vofair-nek, amit arra használ, hogy az önkéntes projektekre jelentkezőket ne kényszerítsék méltatlan körülmények közé, vagy ne mást kelljen csinálniuk, mint amire jelentkeztek, vagyis FAIR legyen a projektet meghirdetők részéről az önkéntesek felé nyújtott ajánlat. A közvetítőket nem hitelesítjük, közvetlenül a projekteket keresik meg a Vofair-től.

 

Az önkénteseknek nem kell fizetniük semmilyen esetben sem? Legalábbis ezt gondolná egy józan gondolkodású ember.

Néha az önkénteseknek fizetniük kell a szállást vagy az utazást, ilyenkor azt ellenőrizzük, hogy az összeg, amit fizetniük kell indokolt-e és, hogy hová kerül a befizetett pénz. Általában az önkéntesek nem fizetnek a gyakornokságukért mondjuk egy vállalatnál (a Vofair által hitelesített projekteknél). A Vofair az ingyenes projekteket keresi, és azokat, amelyeknél bár kell fizetni, de az összeg indokolt. Egyértelmű, hogy néhány szervezet számára az önkéntesség világa is üzlet és sok olyan szervezet van, amely pénzt kér a gyakornokságért vagy a közvetítésért. A Vofair nem arra fókuszál, hogy megtalálja és listázza a projekteket, hiszen a célunk az, hogy a jó gyakorlatot népszerűsítsük, hitelesítsük a fair projekteket, de nem biztosítunk önkénteseket az NGO-knak és nem kötjük össze az önkénteseket a projektekkel, mi vagyunk a ‘figyelőrendszer (watchdog)’, nem egy közvetítő.

 

Hogyan szűri ki a Paulina által megálmodott rendszer a „Volunteer Fairly” - vagyis önkéntes barát - projekteket, vállalatokat, közvetítőket? Kik nyerhetik el, ezt a minősítést?

Van egy 59 kérdésből álló kérdőív, amit szociális munkások állítottak össze. Ezt elküldik az önkénteseket váró projektet meghirdető vállalatnak és ezt ki kell tölteniük. Ez a kérdőív elviekben tehát azt szűri, mennyire önkéntesbarát a hirdető, mennyire vezérli segítő szándék, mennyire korrekten tartja magát ahhoz, amit az önkéntesek felé ígér. Valamint 15 olyan már az adott projektben vagy vállalatnál önkéntességet teljesítő személy elérhetőségét is biztosítani kell, akik végeztek már munkát az éppen vizsgált projektben vagy vállalatnál. A kérdőív kitöltése után és a 15 vélemény begyűjtését követően a Vofair vállalat összehasonlítja, mennyiben egyezik meg az, amit a projektet végrehajtók ígérnek és ahogy hozzáállnak az önkénteseikhez és az, amit a volt önkéntesek tapasztaltak. Ha ez megegyezik, kiküld a Vofair saját önkénteseket, hogy ők közvetlen megtapasztalják és leellenőrizzék, hogy valóban úgy van-e ahogyan azt az eredmények kimutatták. Ha a Vofair önkéntesei is ugyanazt tapasztalják, mint amit a projekt ígért, illetve amit az előző önkéntesek is állítottak, akkor megkaphatja a VOLUNTEER FAIRLY logót, nem az egész vállalat, hanem a vállalatnak az adott önkéntességet is igénybe vevő projektje.

 

Miért volt ezt ilyen fontos kihangsúlyozni, hogy nem az egész cég, szervezet, vállalat kapja meg ezt a logót a Vofair-től, csak egy projekt?

Mert nem ugyanaz a kettő. Egy nagy vállalatnak egyszerre párhuzamosan, több társadalmi vagy egyéb projektje is lehet, amelyekbe civil önkénteseket von be. De ez nem azt jelenti, hogy mindegyik projektje meg is felel a Vofair kritériumrendszerének. Lehet, hogy az egyik projekt igen, a másik meg például nem, mert anyagiakban, egyéb kritériumrendszerekben, nem ment át a szűrőn.

 

Milyen egyéb kritériumok vannak még a projektet indítók felé az anyagi, munkavégzési, felelősségi és tárgyi feltételek biztosításán vagy az ígért körülmények betartásán túl?

Vannak például olyan önkéntes munkák, melyek során gyermekekkel kell foglalkozni, nekik kell segíteni. Ezekben például nagyon fontos, hogy nem lehet megszabni, hogy az önkéntes csak egy hetet, vagy annál kevesebb időt kell, hogy segítsen a gyerekek között. Épp ellenkezőleg. Biztosítani kell, hogy az önkéntesek legalább fél évig legyenek a gyermekekkel, ne cserélődjenek, hiszen azzal csak kárt okoznának a gyerekek lelkében, akik megszeretik őket aztán hamar csalódnának is, ha egy hét után el is kell válniuk tőlük.

 

Hol vannak már hitelesített, Vofair logót elnyert projektek?

Equadorban, Chile-ben, és Kolumbiában.

 

 

Mi a te részed a Vofair-ben?

Önkéntes alapon marketing területen tevékenykedek a Vofair szolgálatában idén szeptembertől. Az egyetem mellett csinálom, most harmadéves vagyok a Corvinuson. Az én feladatom az, hogy Magyarország szerte ismertséget szerezzek a vállalatnak, és valamiféle stratégiát találjak ki arra, hogyan ismertessük meg a Vofairt a médián keresztül egyre több emberrel. A Facebook oldallal is én foglalkozom.

 

Jól gondolom, hogy ez egy nemzetközi vállalat, tapintható irodafalak és székek nélkül? Online dolgoztok együtt?

Igen. Elég multikulturális a társaság és munkahely, mint olyan, valóban nincsen. Van Paulina, aki lengyel, Chile-ben alapította a vállalatot és most Ausztráliában él. Van egy cseh kollégánk, aki Chilében él. Van három magyar, velem együtt. Két román fiatal, egy argentin és egy német lány.

 

Sok sikert nektek és még több Volunteer Fairly projektet kívánok, hogy a munkátok által legyen biztonságosabb a nemzetközi önkéntesség!

 

Szőnyi Veronika

Közzétéve: szo., 30/11/2013 - 09:48


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!