Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Vita az európai elnöki székért – merre halad az EU?

2014. április 28-án, Maastricht városában került megrendezésre az Első Európai Elnöki Vita. Mi is részesei voltunk a történelmi pillanatnak, amit a Voters Day! projekt első Vitafórumán egyből ki is veséztünk!

Valóban megváltoztathatják a jelöltek a fiatalok életét?

 

A rendhagyó esemény alkalmából közös vetítést szervezett a Nemzeti Ifjúsági Tanács és a GovFaces Magyarország, melyet a Voters Day! projekt első Vitafórumával zártak. Az eszmecsere az Európai Ifjúsági Központ patinás épületében zajlott, ahol a fiatal korosztály képviselői vitatták meg nézeteiket a részvételi demokrácia, vagy éppen az Európai Parlamenti választások fontosságáról.

 

A nyilvános vitán az Európai Bizottság négy elnökjelöltje vett részt: Jean Claude Juncker az Európai Néppárt, Martin Schulz az Európai Szocialisták, Guy Verhofstadt a Liberálisok és Ska Keller a Zöldek pártját képviselte. Alexis Tsipras, az Európai Baloldal jelöltje nem jelent meg a vitaesten.

 

A nyilvános vita Maastricht város, a Maastrichti Egyetem, a Connect Limburt és az Európai Ifjúsági Fórum közreműködésével jöhetett létre. A helyszínen közel 700 fiatal vett részt az eseményen. Azok az érdeklődök sem estek kétségbe, akik nem tudtak személyesen megjelenni, mert online követhették az eseményeket. A Euronews  13 nyelven szinkrontolmácsok segítségével élőben közvetítette a szócsatát.

 

A moderátorok bemelegítő kérdése a közönségnek kedvezett: a fiatalok bevonását firtatták az európai demokratikus életbe: miért hihetnek abban a fiatalok, hogy az EU megváltoztatja az életüket? Az egy perces időkeret eléggé leszűkítette a válaszlehetőségeket, így a jelöltek nem tudtak részletekbe menő, alaposan megfontolt választ adni, csupán elképzeléseik irányát vázolták. A fiatal munkanélküliség ellen átfogó gazdasági reformokkal, többek közt a pénzügyi unió erősítésével vennék fel a harcot, de a szociális jogok kiterjesztése is része fegyvertáruknak. A munkahelyteremtésről némileg eltérő képet adtak: Schulz munkahelyi gyakornoki képzéseket vezetne be, Verhofstadt a minőségi munkahelyek kialakításáról beszélt, amely a gazdaság motorjaként működhetne, míg Keller az oktatás reformjában látja a kivezető utat.

 

Politikusok a célkeresztben

 

A vitafórumon további kérdések hangzottak el a közös külügy és biztonságpolitika témakörében is, melynek középpontjában az ukrán helyzetre vonatkozó elképzeléseiket vázolták a jelöltek. Bár konkrét javaslatot ezúttal sem hallhattunk, mindannyian a tárgyalási folyamatokat sürgetnék, hogy mielőbb közös nevezőre jussunk az orosz államfővel.

 

Az est sarkalatos pontját képezte az Európai Tanács szerepének újragondolása. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az uniós vezetők közötti informális vitafórumként induló szerv túl nagy hatalommal bír, ami megnehezíti az Európai Parlament és a Bizottság munkáját is. További aggodalomra ad okot a szélsőjobboldali pártok befolyása és az EU-ellenes gondolatok beszivárgása a szervezetbe. Verhosftadt negatív példákat is hozott. Többek között megemlítette az olasz államfő, Berlusconi retorikáját, mivel a politikus kilépne az EU-ból, de miniszterelnökünket sem kímélte, akit a gyakori alkotmánymódosítások miatt illetett kritikával.

 

Az est zárásaként egy kerekasztal beszélgetés keretein belül oszthattuk meg egymással véleményünket. A beszélgetés során egy „mini vitát” generáltunk, ahol eltérő nézőpontokat ütköztettük egymásnak. A női egyenjogúság kérdéskörétől kezdve a nemzetiségi kérdéseken át szinte mindent átbeszéltünk, de a jelöltek nemzetiségének szerepét is elemeztük

 

Ezek után már csak a következő a dolgunk: bíznunk kell abban, hogy bárki is kerül az elnöki székbe, az egyéb uniós ügyek mellett ránk, fiatalokra kiemelt hangsúlyt fektet majd.

 

Vandlik Mária

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.

Közzétéve: p., 09/05/2014 - 13:45


Tweet Button: 

New!


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!

Kapcsolódó linkek