Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Meg szeretnéd változatni az uniós jogszabályokat?

Mit tennél, ha Te is uniós döntéshozó lennél? Az európai polgári kezdeményezés lehetővé teszi, hogy hatást gyakorolj az uniós szakpolitikák alakulására, sőt azt is, hogy új jogszabályok elfogadására tegyél javaslatot.
Az európai polgári kezdeményezés révén közvetlenül részt vehetsz az európai uniós döntéshozatali folyamatban, felkérve az Európai Bizottságot arra, hogy új jogszabályjavaslatot terjesszen elő.

 

Ha tudod, min akarsz változtatni

Ha olyan szakpolitikai területen szeretnél változást elérni, ahol a Bizottság jogalkotási hatáskörrel rendelkezik, lehetőséged van arra, hogy európai polgári kezdeményezést indíts:
Ehhez természetesen eleget kell tenned bizonyos követelményeknek – legelőször is társakra lesz szükséged: kezdeményezésed ugyanis csakis a másokkal közösen létrehozott ún. polgári bizottságon keresztül nyújthatod be. 
További feltételt jelent, hogy javaslatodat – meghatározott számú EU-tagállamban – összesen legalább 1 millióan támogassák aláírásukkal. Ha ezt eléred, sínen vagy!

 

A következő lépések

Ha sikerül egymillió aláírást összegyűjtened, biztos, hogy:
  • a Bizottság komolyan meg fogja vizsgálni a kezdeményezésed – még arra is lehetőséget kapsz, hogy a Bizottság tisztviselőinek Te magad ismertesd részletesen az elképzelésedet;

  • nyilvános közmeghallgatáson számolhatsz be javaslatodról az Európai Parlamentben. 

 

A Bizottságnak az uniós jog értelmében hivatalos válaszban kell a kezdeményezés szervezőit tájékoztatnia arról, milyen lépések megtételét javasolja, és miért, vagy pedig megindokolnia, miért nem tud intézkedni az ügyben. 

 

Ha a Bizottság a cselekvés mellett dönt, az azt jelenti, hogy hivatalos jogszabályjavaslatot fog kidolgozni a kezdeményezés alapján. Ahhoz azonban, hogy jogszabállyá váljon, a javaslatot (rendszerint) mind az Európai Parlamentnek, mind az Európai Unió Tanácsában ülésező tagállami minisztereknek el kell fogadniuk.