Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Önkéntes munka Európában

Az önkéntesség fontos szerepet játszik Európában, de a helyzetkép országonként különbözik. Ha érdekel a téma, olvasd el tájékoztatónkat: körképet nyújtunk az önkéntes munka általános jellemzőiről, illetve előnyeiről és hátulütőiről.

Mit is jelent az, hogy önkéntesség?

Az Európai Ifjúsági Fórum szerint egy tevékenység csak akkor tekinthető önkéntesnek, ha:

 

  • az érintett személy azt saját szabad akaratából, idejének és energiájának ráfordításával olyan célok megvalósítása érdekében végzi, amelyek mások és az egész társadalom javát szolgálják,

  • az érintett személy nem részesül anyagi ellenszolgáltatásban (bár a tevékenységhez közvetlenül kapcsolódó kiadások visszatéríthetők),

  • az érintett személy ezt a tevékenységet nem profitorientált célból, elsősorban civilszervezet munkatársaként végzi, ami biztosíték arra, hogy nem anyagi vagy pénzbeli nyereség motiválja,

  • a kérdéses tevékenység nem a fizetett munkavállalás helyettesítésére vagy kiváltására szolgál.

 

Önkéntesség az EU-ban

 

Az önkéntes munka története minden európai országban más és más. Egyes országokban régre nyúló hagyománya van az önkéntességnek, míg máshol még gyerekcipőben jár vagy gyakorlatilag nem is létezik ez a fajta tevékenység. Egy 2007-es Eurobarometer-felmérés szerint tízből három európai végez saját bevallása szerint valamilyen önkéntes munkát. Egyes becslések szerint a 15 évesnél idősebb európai polgárok mintegy 23%-a, azaz összesen 92–94 millió személy önkénteskedik EU-szerte. Az utóbbi tíz évben mindent egybevéve nőtt az aktív önkéntesek és önkéntes szervezetek száma az Európai Unióban.

 

Az Európai Bizottság 2011-et az önkéntesség európai évének nyilvánította, elismerve ezzel az önkéntes tevékenységekben részt vevő mintegy 100 millió európai polgár erőfeszítéseit. Az önkéntesség európai éve azt a célt szolgálja továbbá, hogy megkönnyítse az önkéntes munkavállalást, és Európa-szerte javítsa annak minőségi feltételeit.

 

A Bizottság ezenfelül azon munkálkodik, hogy előmozdítsa és népszerűsítse az önkéntességet a fiatalok körében, kiváltképp a más országokban történő önkéntes munkavállalást. Az európai önkéntes szolgálat a legismertebb program, melynek keretében az európai fiatalok önkéntes munkát tudnak vállalni külföldön.

 

Önkéntes munkát vállaló fiatalok

2007-ben a 15–29 év közötti fiatalok száma 96 millió volt az EU-ban. Ebbe a korosztályba tartozók száma azonban nem oszlik meg egyenletesen az egyes országok között. A legfiatalabb népességgel Írország, Ciprus, Szlovákia és Lengyelország rendelkezik, míg a legkevesebb fiatal Dániában, Németországban és Olaszországban él.

 

Ezek a különbségek az önkéntességben is visszatükröződnek. A fiatalok körében az önkéntes munka a kelet-európai országokban (például Bulgáriában, a Cseh Köztársaságban, Lengyelországban, Lettországban, Litvániában, Romániában, Szlovákiában és Szlovéniában), valamint Spanyolországban a legnépszerűbb. Szlovákiában például az önkéntes munkát vállalók 70%-a 30 év alatti, Lengyelországban pedig a fiatal önkéntesek száma megháromszorozódott 2001 és 2005 között. A nyugat-európai országokban az önkéntes munkavállalás minden korosztályban hasonló mértékű.

 

Köztudomású, hogy az önkéntességet erőteljesen befolyásolja az egyes országok és közösségek történelme, kultúrája és politikai élete is, de a hagyományokat együttes erővel meg tudjuk változtatni, és Európa-szerte növelni tudjuk az önkéntesség elfogadottságát és népszerűségét. Sokan anélkül vesznek részt önkéntes tevékenységben, hogy ennek tudatában lennének: pl. kisegítenek a helyi sportegyesület munkájában, segítenek bevásárolni egy-egy idős lakótársuknak, vagy közös erdei, vízparti szemétgyűjtési akcióban vesznek részt az iskola vagy más intézmény szervezésében. A sportegyesületi és a szabadtéri tevékenységek egyébként az önkéntes munka fő területei Európában, melyek után az oktatási intézményeknél, illetve a művészeti, zenei vagy kulturális egyesületeknél végzett önkéntes tevékenységek következnek.

Közzétéve: szo., 01/06/2013 - 09:12


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!