Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Ki segít a Mikulásnak?

Azoknak, akik sokat járnak Budapesten, már valószínűleg ismerős látvány a hatalmas műanyag buborék, amely minden évben, karácsony közeledtével pár hétig a Hősök terét díszíti . Azonban az, hogy mi is történik benne, sokak számára rejtély...

Képzeld el, hogy karácsony este van. Már lehűlt kint a levegő és a gyengéd szél fehér hóval borítja be a tájat. Mindenfelé csillogó arcok tűnnek fel a sötétben, hatalmas ragyogó dobozokat cipelve és elképzelve, milyen örömöt jelent majd szeretteiknek azok kibontása. A halászlé és a mézeskalács jellegzetes illata lengi be a környéket és látni, ahogy a háziasszonyok az utolsó simításokat végzik az ünnepi dekoráción. Az ünnepi kavalkádban alig látható, hogy egy törött ablak mögött, egy csöppnyi gyermek szívja magába az ünnep hangulatát vegyes érzelmekkel. Bár az ünneplő tömeg látványa mindig varázslatos érzésekkel tölti meg szívét, tudja jól, hogy neki idén sem lesz karácsonya. Igazság szerint örülni fog, ha jut valami az asztalra ma este.

 

Bár lehet, hogy nem látod őket, de attól még léteznek! Ott élnek körülötted, az utcádban, alakótelepeden! Emberek, akiket a karácsony arra emlékezteti, hogy hogyan ment tönkre az életük és miért nem tudtak túllépni az anyagi összeomláson. De nem kell egyedül szembeszállniuk a balsorsukkal – legalább karácsonykor nem! 2005-ben ugyanis a legnagyobb magyar jótékonysági esemény, a Mikulásgyár útjára indult annak érdekében, hogy egy olyan kezdeményezést indítson útjára, melynek keretein belül nem csak a nagy cégek segíthetnek a jótékonykodásban, hanem a hétköznapi emberek, mint te és én is!

 

2014. december 5. és 20. között a Mikulásgyár idén is megnyitja kapuit – immáron tízedik alkalommal! Ez alatt az idő alatt a Mikulás a te segítségedre is számít, hogy elérje a célját, miszerint idén minden korábbi évet túlszárnyalva, a tavalyi 289.000 ajándékozottnál több, összesen 350.000 rászoruló gyermek éli majd át a csodát karácsonykor, amikor az ő ajtajukon is bekopog a Mikulás.

 

De hogy segíthetsz te? Először is elhozhatod önkéntes adományodat a Mikulásgyárba. Elsősorban tartós élelmiszerre, tisztítószerekre, játékokra, ruhákra, könyvekre és takarókra van a legnagyobb szükség. Minden nap 10 és 20 óra között adhatod át csomagodat a Hősök terén erre a célra felépített adománygyűjtő központban és nézheted végig, ahogy az bevándorol az óriási karácsonyi buborékba, majd a futószalagon keresztül eljut a Télapó segítőihez, akik azt szétválogatják, majd továbbküldik azoknak a gyermekeknek, akiket a Magyar Vöröskereszt előzetesen kiválasztott.

 

Ha nem tudod ajándékodat személyesen a helyszínre szállítani, akkor se csüggedj! Rengeteg másik gyűjtőpont várja adományodat az ország minden pontján, de a Magyar Postának hála, ingyenesen postára is adhatod azt. Ehhez összesen annyit kell tenned, hogy feltünteted a csomagon a Mikulásgyár szót.

 

Azonban, ha úgy gondolod, többet is tennél azokért, akiknek nem lehetne igazi karácsonyuk a te segítséged nélkül, és szívesen eltöltenél pár napot a Mikulás segítőjeként, önkéntesnek is jelentkezhetsz. Minden évben egyre több önkéntes érkezik a világ minden pontjáról, hogy ezen egyedi kezdeményezés részesévé váljon. Ausztrálok, amerikaiak, kínaiak és sokan Európa minden szegletéből mind azért jönnek Magyarországra, hogy szortírozzanak, csomagoljanak és kézbesítsenek néhány nap erejéig. Ha úgy érzed, te is szívesen része lennél ennek az önzetlen csapatnak, mindössze annyit kell tenned, hogy írsz egy e-mailt az Útilapu Hálózatnak az utilapu.scihun{kukac}gmail.com címre, amelyben küldesz nekik egy Mikulás verset és egy listát azokról az időpontokról, amikor szívesen mennél segíteni.

 

Molnár Judit

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.

Közzétéve: szo., 06/12/2014 - 15:16


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!