Europski portal za mlade

Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Europska volonterska služba
© shutterstock.com - Petrenko Andriy

Europska volonterska služba

Imaš između 17 i 30 godina i želiš provesti između 2 i 12 mjeseci u stranoj zemlji kao EVS volonter?

Što je EVS?

Europska volonterska služba (popularno zvana EVS) dio je programa Europske komisije zvanog Erasmus+. EVS ti omogućava da provedeš do godinu dana u nekoj drugoj europskoj državi - (gotovo) potpuno besplatno!

 

Kako EVS funkcionira?

EVS projekt predstavlja partnerstvo između dviju ili više organizacija. Te organizacije su zadužene za regrutiranje volontera za svoj projekt.

 

Volonteri sudjeluju u EVS-u putem organizacije pošiljatelja (Sending Organisation) iz zemlje iz koje dolaze, i putem organizacije primatelja (Receiving Organisation) koja prima volontera i ugošćuje ga za cijelo vrijeme trajanja službe.

 

Projekti traju između 2 i 12 mjeseci, a volontirati možeš u raznim područjima, kao što su kultura, mladi, sport, djeca, kulturna baština, umjetnost, dobrobit životinja, okoliš i slično. Na kraju službe dobit ćeš certifikat kojim se potvrđuje tvoje sudjelovanje i opisuje tvoj projekt - ovaj certifikat naziva se Youthpass.

 

Osiguran ti je besplatan smještaj, hrana, osiguranje i džeparac. Jedino što ćeš možda morati platiti je mali dio (10%) svojih putnih troškova.

 

Kako se možeš prijaviti?

Ako imaš između 17 i 30 godina, imaš dvije opcije:

  1. Kontaktiraj neku organizaciju koja trenutno traži volontere za odobreni projekt ILI
  2. Kontaktiraj neku organizaciju te s njima osmisli projekt.

 

Organizacije možeš tražiti u bazi organizacija koje su akreditirane za sudjelovanje u EVS-u.

 

Popis zemalja koje mogu sudjelovati u EVS-u možeš naći u Programskom vodiču za program Erasmus+, a za dodatne informacije možeš se javiti na mladi@mobilnost.hr