Tairseach Eorpach na hÓige
Eolas agus deiseanna do dhaoine óga ar fud na hEorpa.

Malim koracima do velikih djela!

recikliranje.hr
Ponašajte se dobro prema Zemlji, ona vam nije dana od vaših roditelja, nego je posuđena od vaše djece. Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.

Riječ recikliranje je nastala iz riječi: RE + CYCLE = ponovno kruženje. Recikliranje je postupak sakupljanja odbačenih proizvoda, razvrstavanje i njihovo pretvaranje u nove materijale za izradu novih proizvoda slične ili iste namjene. Iako zvuči nevjerojatno čak 90% otpada kojeg napraviš ili imaš kod kuće možeš reciklirati. Potrebno je samo malo organizacije.


Prilikom postupka recikliranja koriste se već iskorištene sirovine i proizvodi (otpad) te se time smanjuje potreba korištenja i eksploatacije novih prirodnih resursa. Tim postupkom sporije trošimo prirodne resurse koji će trebati i budućim generacijama!


Dakle reciklaža omogućava ponovno iskorištenje nečega što je već poslužilo svojoj prvobitnoj svrsi (tzv. otpad) proizvodnjom novih proizvoda koji se također mogu koristiti u svakodnevnom životu. Zbog toga reciklaža ima veoma veliku važnost, ne samo za ljude već predstavlja i pravi spas za našu planetu. 


Porastom broja svjetske populacije reciklaža postaje sve važnija. Razmjerno porastu stanovnika Zemlje povećava se i količina otpada koji se svakodnevno stvara u domaćinstvima i privredi. Sve je više deponija na kojima se otpad odlaže, a koje degradiraju tlo, smanjuju površinu obradivog zemljišta i postaju potencijalni izvori zaraze ljudi i životinja. Reciklaža značajno smanjuje količinu otpada koji se odlaže na deponije samim tim i njihovo širenje.  Istovremeno reciklaža smanjuje emisiju metana, gasa koji se stvara na deponijima i koji izaziva efekt staklene braste i štetne klimatske promjene na Zemlji. 
Istraživanja pokazuju da neke razvijene europske zemlje tek jedan posto otpada odlažu na odlagališta otpada. Ostatak ili recikliraju, spaljuju ili kompostiraju. Hrvatska, s druge strane, čak 92 posto otpada odlaže na deponije te tek osam posto otpada reciklira, što ukazuje na nerazvijenu svijet o potrebi reciklaže.


Uz sve navedeno valja znati da uspješnost recikliranja ovisi prvenstveno o čovjeku. Svatko od nas trebao bi se uključiti u zaštitu prirode i okoliša, stavljajući uvjete za buduće generacije. Stalnom edukacijom, zakonskim odredbama, poticajima i napretkom društva moguće je povećati svijest o važnosti reciklaže, čime je ispunjen osnovni preduvjet uspješnog recikliranja. 

 

Na kraju možda će ti biti zanimljivo saznati da je indijanski narod najbolji poštovatelj Zemlje i prirode o čemu i govori ova  stara indijanska poslovica: Ponašajte se dobro prema Zemlji, ona vam nije dana od vaših roditelja, nego je posuđena od vaše djece. Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.

 

Ako se želiš uključiti u zaštitu prirode i okoliša, a ne znaš gdje započeti, jedna od najosnovnijih stvari je recikliranje otpada. Za recikliranje ti je potrebno samo malo organizacije i vremena, ali pozitivni učinci na planet su nevjerojatno veliki. Pa kreni!

 

Autor: Marina Kalabrić, Udruga mladih “Mladi u EU” 

 

Foilsithe: Aoi, 17/10/2014 - 16:55


Tweet Button: 

Naisc a bhaineann le hábhar


Info for young people in the western balkans

An bhfuil cúnamh nó comhairle uait?

Cuir ceist orainn!