Evropski mladinski portal

Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

A picture
© shutterstock.com – YanLev

Varni na spletu!

Mladi veliko časa preživijo na internetu, bodisi na računalniku bodisi na telefonu. Toda ali pri tem poskrbijo tudi za svojo varnost?

Zavedati se moraš, da bo vse, kar boš objavil na spletu, za vedno ostalo javno. Naj bo to videoposnetek, slika ali besedilo, ko je enkrat na spletu, ti ne pripada več. Prav tako ni varno objavljati osebnih informacij na blogih in profilih družabnih omrežij, saj te to lahko izpostavi spletnemu izživljanju. Zato velja: na spletu ne stori oziroma ne napiši ničesar, kar ne bi storil ali napisal tudi drugje; objavi samo tisto, kar lahko drugi mirno vidijo in vedo.

 

Zavaruj svojo zasebnost na spletu

Spletišče Ins@fe vsebuje osnovna pravila in navodila, kako se zavarovati na spletu, pa naj bo to pri igranju iger, klepetanju ali zgolj zabavi. Nasvete lahko poiščeš tudi na slovenski točki osveščanja.

Bolj zabavno spoznavanje osnovnih pravil varnosti na spletu pa ti bo ponudila igrica Skozi divji spletni gozd , ki jo je pripravil Svet Evrope.

 

Pripoveduj o tem še drugim

S spletišča Evropske komisije lahko preneseš knjižico Obdržimo nadzor nad osebnimi podatki in varno ravnanje na spletu predstaviš še prijateljem in družini, v šoli ali v svojem okolju.