Euroopan nuorisoportaali

Tietoa nuorille eurooppalaisille

A picture
© fotolia.com - Drivepix

Vaihda luokkaa – lähde ulkomaille

Koulunkäynti on koulunkäyntiä ulkomaillakin, mutta se tarjoaa mahdollisuuden saada uusia ystäviä, kohentaa kielitaitoa ja tutustua uuteen kulttuuriin.

Ulkomailla opiskelu on hieno tilaisuus oppia uutta ja kehittyä ihmisenä, ja se tekee vaikutuksen myös ansioluettelossasi.

 

Yksittäisten oppilaiden liikkuvuus

Vaihto-oppilaat opiskelevat tavallisesti ulkomailla 3–12 kuukautta. He asuvat isäntäperheessä ja käyvät paikallista koulua.  

Perustietoa vaihto-ohjelmista:

  • Useimmat vaihto-oppilaat asuvat paikallisessa perheessä. Joissakin tapauksissa vaihto-oppilaat voivat asua sisäoppilaitoksessa, mutta tämä on yleensä kalliimpi vaihtoehto.
  • Useimmiten vaihto-oppilaaksi lähdetään 15–18 vuoden iässä.
  • Vaihdon järjestämiseen saa apua alan organisaatioilta ja järjestöiltä.
  • Ulkomaille lähdön suunnittelu kannattaa aloittaa jo yli vuosi ennen aiottua lähtöhetkeä.
  • Kustannukset vaihtelevat suuresti, kuten myös hintaan sisältyvät palvelut. Useimmiten vaihto-oppilaan ja hänen perheensä on itse katettava kaikki kustannukset.

 

Ryhmävaihdot

Koulujen väliset vaihto-ohjelmat, joissa oppilasryhmät tekevät vastavuoroisia vierailuja toiseen maahan, ovat yleensä ystäväkoulujen tai ystäväkaupunkien järjestämiä.  Vaihto kestää useimmiten melko lyhyen ajan, viikosta kuukauteen.

 

Jos ryhmävaihto kiinnostaa, tiedustele omalta oppilaitokseltasi tai kunnastasi, onko se mukana jossakin tällaisessa vaihto-ohjelmassa. Jos se ei ole, voit levittää sanaa EU:n rahoitusmahdollisuuksista, esimerkiksi Comenius-ohjelmasta tai Kansalaisten Eurooppa -ohjelmasta.

 

Ota hyvissä ajoin selvää koulustasi, otetaanko ulkomailla suorittamasi opinnot huomioon omassa tutkinnossasi. Pidä mielessä, että voit  joutua käymään ulkomailla suorittamasi luokan uudestaan kotimaassasi.