Uporabljate starejšo različico brskalnika Microsoft Internet Explorer. Optimalno uporabo spletišča omogoča različica 9, zato priporočamo, da nagradite svoj brskalnik, saj boste le tako lahko uporabljali vse funkcije spletišča. Novejšo različico brskalnika Internet Explorer lahko prenesete z Microsoftovega spletišča http://www.microsoft.com.

Evropski mladinski portal

Informacije in možnosti za mlade v Evropi.


flag

Uporabi storitve

A picture
© fotolia.com - olly

Tvoja Evropa – življenje, delo in potovanje v EU

Se sprašuješ, kakšne formalnosti so potrebne pri preselitvi v drugo državo EU ? Se je treba prijaviti? Si upravičen do nadomestila? In če je let odpovedan? Odgovori so na spletni strani Tvoja Evropa!

Spletna stran Tvoja Evropa vsebuje številne informacije in nasvete o življenju, delu in potovanju v EU. Na vprašanja o pravicah v EU odgovarja skupina neodvisnih pravnih strokovnjakov službe Tvoja Evropa – nasveti, ki:

  • v enem tednu brezplačno in osebno svetujejo v tvojem jeziku,
  • pojasnijo, kateri zakoni se uporabljajo v tvojem primeru,
  • razložijo, kako lahko v EU uveljaviš svoje pravice.

 

Postavi vprašanje

Na voljo imaš dve možnosti:

  1. izpolni spletni obrazec
  2. brezplačno pokliči službo Europe Direct na številko 00800 6 7 8 9 10 11 iz katerega koli kraja  v EU

Najprej pa preveri, katera vprašanja lahko nasloviš na službo Tvoja Evropa.

 

Uspešne rešitve

Služba Tvoja Evropa – nasveti ima na voljo večjezično skupino 50 odvetnikov, ki vsako leto obravnava več kot 12 000 vprašanj:

  • „Z vašo pomočjo smo od našega telekomunikacijskega operaterja uspeli izterjati povračilo v višini 429 evrov.“ (britanski državljan, ki živi v Franciji)
  • „Potreboval sem ne preveč strokoven pravni nasvet in od vas sem prejel razumljiv odgovor“  (spraševalec iz Marseilla)
  • „Z vašim nasvetom sem uspel pridobiti družinsko nadomestilo v Avstriji.“ (poljski državljan na delu v Avstriji)
  • Britanska državljanka želi s svojim možem, ki ni državljan EU, potovati iz ene države EU v drugo, kjer ima hišo, vendar ima težave s pridobitvijo vizuma za moža. Po pomoči strokovnjakov spletišča je njen mož lahko potoval brez nepotrebnih formalnosti.
  • Avstrijski državljan z diplomo zobnega tehnika, pridobljeno v Združenem kraljestvu, nima dovoljenja za opravljanje svojega poklica v Avstriji. Strokovnjaki spletišča so mu pojasnili vse potrebne formalnosti in dokumente ter ga napotili k avstrijskemu organu, ki mu je lahko ustrezno pomagal.