Euroopan nuorisoportaali

Tietoa nuorille eurooppalaisille

A picture
© shutterstock.com – YanLev

Turvallisesti netissä

Nuoret viettävät paljon aikaa internetissä joko tietokoneen tai kännykän välityksellä. Mutta oletko varma, että osaat pitää huolta turvallisuudestasi, kun liikut netissä?

Aina on pidettävä mielessä, että kaikki, minkä kerran panee nettiin, säilyy julkisena ikuisesti. Kun olet ladannut nettiin videon, kuvan tai tekstipätkän, se ei enää kuulu pelkästään sinulle. Henkilökohtaisten asioiden paljastaminen blogissa tai sosiaalisessa mediassa voi olla vaarallista ja johtaa esimerkiksi nettikiusaamiseen. Älä siis sano tai tee netissä mitään, mitä et sanoisi tai tekisi julkisesti muutenkin. Postaa vain sellaisia asioita, jotka saavat tulla julkisesti nähdyiksi ja tiedetyiksi.

 

Turvallisuusohjeita

Ins@fe-sivustolla on internetin turvallista käyttöä koskevia perussääntöjä ja vinkkejä. Myös kansallisista tiedotuskeskuksista saa neuvoja.

Internetin turvallista käyttöä voi opetella myös Euroopan neuvoston kehittämän hauskan pelin avulla.

 

Henkilötietojen suojaaminen

Euroopan komission tuottamassa Ota henkilötietosi hallintaasi -lehtisessä esitellään internetin käyttöön  liittyviä riskejä. Tutustu siihen ja levitä tietoa myös perheesi, ystäviesi ja koulukavereidesi keskuudessa.