Észrevettük, hogy Ön a Microsoft Internet Explorer egyik régebbi verzióját használja. Webhelyünk optimális használatához az Internet Explorer 9-es vagy még újabb verziójára van szükség, ezért azt tanácsoljuk, frissítse böngészőjét, hogy a webhely valamennyi funkcióját igénybe tudja venni. Az Internet Explorer újabb verziójának letöltéséhez látogasson el a Microsoft honlapjára http://www.microsoft.com.

Európai Ifjúsági Portál

Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.


flag

Képzés

A picture
© shutterstock.com - artiomp

Tanulj szakmát

Ha szakoktatásban, illetve szakképzésben veszel részt – akár közép- vagy felsőfokú tanulmányaid mellett vagy miután befejezted azokat –, fel tudsz készülni a globális munkaerőpiac kihívásaira, és olyan ismereteket és képességeket sajátíthatsz el, amelyeknek birtokában könnyebben tudsz majd boldogulni az általad választott pályán.

Továbbra is igaz, hogy a munkáltatók több állást kínálnak a középfokú végzettséggel rendelkező munkavállalók, mint az egyetemi diplomások számára. Nyilvánvaló tehát, hogy számottevően javíthatod elhelyezkedési esélyeidet, ha a szakoktatás vagy a szakképzés mellett döntesz.

 

További információk: Euroguidance hálózat – nemzeti pályainformációs központok

 

A szakképzési rendszer szorosan kapcsolódik a tanulószerződéses gyakorlati képzést biztosító rendszerhez – mindkettőre jellemző, hogy a képzés kettős célt tölt be: gyakorlati munkatapasztalat megszerzését és elméleti ismeretek elsajátítását. A szakoktatás és –képzés megvalósulhat középfokon, felsőfokon, illetve továbbképzés keretében, de egyik esetben sem egyenértékű a felsőoktatással.

 

Ha diák vagy, a Leonardo da Vinci program jóvoltából külföldön is részesülhetsz munkahelyi képzésben.

 

A szakképzettség elismeréséért és minőségéért

Az elmúlt időszakban több európai kezdeményezés is született annak érdekében, hogy javuljon a szakképzés keretében megszerzett képességek és képesítések elismerése és minősége: