Európai Ifjúsági Portál

Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

A picture
© shutterstock.com - Andresr

Szakmai gyakorlat az Európai Parlamentben

Szeretnéd, ha egyszer majd Te lennél hazád egyik európai parlamenti képviselője? Ha megpályázod az intézmény által meghirdetett fizetett gyakornoki állások valamelyikét, bepillantást nyerhetsz a Parlament belső működésébe. Az Európai Parlamenthez általános szakmai gyakorlatra, illetve újságírói szakmai gyakorlatra jelentkezhetsz.

A fizetett szakmai gyakorlatot biztosító Robert Schuman ösztöndíjakat csak egyetemi diplomások pályázhatják meg. Az ösztöndíj célja az, hogy a gyakornokok további ismeretekkel gyarapítsák az egyetemi tanulmányaik során megszerzett tudást, és megismerjék az Európai Parlament tevékenységét.

 

Hogyan lehet jelentkezni?

Ha általános szakmai gyakorlatra szeretnél jelentkezni, bizonyítanod kell, hogy vagy egyetemi diplomád megszerzése keretében, vagy pedig valamelyik tudományos folyóiratba komoly tanulmányt írtál.

Ha az újságírói szakmai gyakorlat érdekel, azt is igazolnod kell, hogy rendelkezel szakmai tapasztalattal vagy képzettséggel az újságírás terén.

Ha megfelelsz a fenti feltételeknek, kitöltheted az online jelentkezési lapot. Függetlenül attól, hogy a két szakmai gyakorlat közül melyiket pályázod meg, csakis egy jelentkezési lapot küldhetsz be.

 

Határidők

A fizetett szakmai gyakorlat minden évben március 1-jén és október 1-jén indul, időtartama 5 hónap.

Jelentkezési időszak:

  • a márciusban kezdődő szakmai gyakorlatra előző év augusztus 15-e és október 15-e között,
  • az októberben kezdődő szakmai gyakorlatra pedig ugyanazon év március 15-e és május 15-e között lehet jelentkezni.

 

Igazoló okmányok

Ha kiválasztanak, az alábbi dokumentumokat kell benyújtanod:

  • útleveled vagy személyi igazolványod másolata,
  • egyetemi diplomá(i)d másolata,
  • ajánlólevél olyan szakember tollából, aki képességeidet tárgyilagosan meg tudja ítélni,
  • ha az általános szakmai gyakorlatra jelentkezel: a jelentkezés feltételét jelentő tudományos értekezés meglétének tanúsítása (igazolás, fedőlap, diploma stb.),
  • ha az újságírói szakmai gyakorlatra jelentkezel: publikáció, újságíró-szövetségi tagság az EU-országok valamelyikében vagy újságíró-diploma, amelyet elismernek az EU-tagállamok, illetve a tagjelölt országok valamelyikében.