Evropski mladinski portal

Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

A picture
© shutterstock.com - Pressmaster

Spletno nasilje: ko medvrstniško nasilje vdre na splet

Večina mladih redno uporablja mobilni telefon in internet in v zadnjih letih je tudi na internetu vse več medvrstniškega nasilja. Te zanima, kako se mu upreti in ga preprečiti?

O spletnem nasilju govorimo, kadar mladi po elektronski pošti, v klepetalnicah, po mobilnem telefonu, družabnih omrežjih druge mlade trpinčijo, izpostavljajo posmehu in poniževanju, nadlegujejo, spravljajo v zadrego, šikanirajo ali jim grozijo. Če se na internetu tako izživljajo odrasli, govorimo o spletnem nadlegovanju in zalezovanju, pojem spletno medvrstniško nasilje pa velja samo za mlade.

 

Upri se spletnemu nasilju

Svet Evrope je začel kampanjo Mladi preganjajo sovražni govor na spletu, s katero želi pregnati rasizem in diskriminacijo iz spletnega okolja. V času od 2012 do 2014 se lahko mladi in mladinske organizacije udeležijo usposabljanja o tem, kako prepoznati rasizem in diskriminacijo in kako se jima postaviti po robu. Spletna kampanja in tečaj usposabljanja naj bi mlade pripravila na dejavno ukrepanje.

 

Proti spletnemu nasilju zunaj spleta

Proti spletnemu nasilju lahko veliko storimo tudi zunaj spleta. Na spletišču Stop za spletno medvrstniško nasilje boš našel gradivo in informacije o tem, kako v šoli in okolju ustaviti medvrstniško nasilje na spletu.

 

Zavaruj se

Spletnemu nasilju je težko ubežati, saj interneta ne moremo kar izključiti, tako kot izključimo računalnik in mobilni telefon. Spletišče evropske mreže Ins@fe ponuja številne nasvete o tem, kako se na spletu zavarovati: profil na družabnem omrežju mora ostati zaseben, za prijatelje ne sprejemamo ljudi, ki jih ne poznamo ali jim ne zaupamo.