You are here

flag

Serviciul European de Voluntariat: despre ce este vorba?

Aveţi între 18 şi 30 de ani şi doriţi să petreceţi între 2 şi 12 luni în străinătate, ca voluntar al Serviciului European de Voluntariat (SEV)?

A picture

© shutterstock.com - DeiMosz

Cum funcţionează?

Un proiect SEV  este un parteneriat între două sau mai multe organizaţii promotoare. Acestea răspund de recrutarea voluntarilor pentru proiectul lor.

Voluntarii participă la SEV prin intermediul a două organizaţii: cea care îi detaşează din ţara în care locuiesc şi cea din ţara unde merg, care îi găzduieşte pe durata serviciului.

Proiectele durează între 2 şi 12 luni, iar voluntarii pot lucra în numeroase domenii - cultură, tineret, sport, copii, patrimoniu cultural, artă, bunăstarea animalelor, mediu, cooperare pentru dezvoltare. Odată finalizat proiectul SEV, veţi primi un certificat, Youthpass, care confirmă participarea şi cuprinde o descriere a proiectului.

SEV este gratuit pentru voluntari. Aceştia vor primi bani de buzunar, masă, cazare şi asigurare. Singurul lucru pe care vor trebui să-l facă este să achite o mică parte (maxim 10%) din costurile de transport.

 

„Proiectul este deosebit de valoros şi oferă oportunităţi multor tineri care, în alte condiţii, nu ar avea şansa de a călători sau de a cunoaşte alte culturi”.
K. Rice - voluntar SEV în Anglia

 

Cine se poate înscrie?

Dacă aveţi între 18 şi 30 de ani (sau cel puţin 16 ani şi proveniţi dintr-un mediu defavorizat), aveţi două opţiuni:

1. Contactaţi o organizaţie  care recrutează voluntari pentru un proiect deja elaborat SAU

2. Contactaţi o organizaţie pentru a-i propune un proiect nou.

Pentru a contacta o organizaţie, consultaţi baza de date a organizaţiilor acreditate.

Puteţi verifica lista ţărilor eligibile în Ghidul programului.