Portalul european pentru tineret

Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

A picture
© shutterstock.com - Yuri Arcurs

Schimburi şi proiecte „Tineret pentru Europa” – învăţaţi practicând

Proiectele „Tineret pentru Europa” vă pot ajuta să vă asumaţi în mod activ rolul de cetăţean european şi să faceţi cunoştinţă cu persoane din alte ţări. Aflaţi ce tipuri de proiecte sunt disponibile.

Acţiunile Tineret pentru Europa (schimburi, iniţiative pentru tineri şi proiecte privind tineretul şi democraţia) se înscriu în Programul „Tineret în acţiune” al Uniunii Europene. Despre ce este vorba mai exact?

 

Schimburi de tineri

Proiectul „Slainte agus An Oige” a reunit la Omah (Irlanda de Nord) 40 de tineri din Irlanda, Lituania, Polonia şi Regatul Unit. Scopul său a fost să promoveze un stil de viaţă sănătos prin practicarea de acţiuni în aer liber. Tinerii au avut ocazia să încerce diverse sporturi şi să ia parte la ateliere de lucru. Fiecare grup naţional a făcut o prezentare a culturii şi istoriei propriei ţări. Din acest punct de vedere, programul a contribuit la consolidarea stimei de sine, a promovat toleranţa şi deschiderea către alte culturi.

 

Iniţiativă naţională pentru tineri

În Turcia, 12 tineri au colaborat cu o organizaţie neguvernamentală la un proiect menit să-i ajute pe copiii străzii să-şi însuşească cunoştinţe informatice de bază. Pentru a da acestei iniţiative o dimensiune europeană, tinerii s-au interesat cu privire la situaţia copiilor din alte ţări europene aflaţi în condiţii similare. Tinerii au reunit datele colectate, au făcut schimb de informaţii şi au analizat asemănările şi diferenţele existente în ceea ce priveşte situaţia copiilor străzii din ţările europene.

 

Proiect privind tineretul şi democraţia

Municipalităţile Mynämäki şi Lieto (Finlanda) şi două grupuri de tineri din Kjøllefjord (Norvegia) au realizat în ambele ţări un proiect având ca temă tineretul şi democraţia. Participanţii, în vârstă de 15-17 ani, proveneau din comunităţi mici şi îndepărtate. Unii dintre ei erau membri ai consiliilor locale ale tinerilor. Scopul proiectului a fost să ofere informaţii despre sistemele de luare a deciziilor şi să reunească tinerii şi factorii de decizie. Participanţii au creat un „sat de vis”, care le-a permis să simuleze procesul de luare a deciziilor în consiliile municipale şi să afle cum funcţionează democraţia reprezentativă.

Mai multe informaţii despre proiectele „Tineret în acţiune”

 

Cum vă puteți înscrie

Trebuie:

  • să aveţi între 13 şi 30 de ani sau să activaţi în cadrul unei organizaţii pentru tineret
  • să locuiţi într-una dintre ţările eligibile.

Mai multe despre procedura de înscriere

Dacă îndepliniţi condiţiile şi aveţi un proiect eligibil, trimiteţi o cerere de înscriere către EACEA sau agenţia naţională din ţara dumneavoastră.

 

Perioade de înscriere

Pentru proiectele trimise unei agenţii naţionale se aplică 3 termene-limită pe an:

  • 1 februarie – pentru proiecte care încep între 1 mai şi 31 octombrie
  • 1 mai – pentru proiecte care încep între 1 august şi 31 ianuarie
  • 1 octombrie – pentru proiecte care încep între 1 ianuarie şi 30 iunie

 

Pentru proiectele trimise agenţiei executive EACEA se aplică, de asemenea, 3 termene-limită pe an:

  • 1 februarie – pentru proiecte care încep între 1 august şi 31 decembrie
  • 1 iunie – pentru proiecte care încep între 1 decembrie şi 30 aprilie
  • 1 septembrie – pentru proiecte care încep între 1 martie şi 31 iulie