Europeiska Ungdomsportalen

Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Video: 

Marathon


Rökning

I EU röker 28 procent av invånarna och 29 procent av alla ungdomar mellan 15 och 24. Nästan alla rökare började när de var unga. Lär dig mer om riskerna med rökning och berätta för andra!

Rökning är fortfarande den enskilt största orsaken till sjukdom och dödsfall som går att förebygga. Förutom flera giftiga ämnen innehåller cigaretter också nikotin, som är väldigt beroendeframkallande. Många unga som först bara röker ibland kan lätt bli vanerökare.
 

Vill du sluta röka?

Om du funderar på att sluta röka kan du få hjälp av EU-kommissionens senaste kampanj Ex-rökare är ostoppbara. Där kan du få praktiska tips och testa rökavvänjningsverktyget iCoach. Det är en digital hälsocoach som hjälper dig att sluta röka i din egen takt – gratis och på 23 officiella EU-språk. Coachen analyserar dina rökvanor och ger dig skräddarsydda tips varje dag.

Många länder har också hjälptelefoner eller stödcentrum på nätet som kan hjälpa dig att fimpa för gott.

 

Vill du hjälpa andra?

På den internationella tobaksfria dagen (varje år den 31 maj) anordnas olika initiativ och evenemang för att upplysa om hur tobaken kan leda till sjukdom och död. Om du själv vill göra en insats kan du använda kampanjmaterialet.

 

Vad säger lagen?

EU rekommenderar en åldersgräns för att köpa tobak på 18 år. Just nu har 21 av 27 EU-länder en 18-årsgräns, medan Belgien, Italien, Luxemburg, Malta, Nederländerna och Österrike fortfarande har en åldersgräns på 16 år.

För att skydda folk mot passiv rökning har flera EU-länder infört rökförbud på arbetsplatser och offentliga platser inomhus, bland annat restauranger och barer.

Partnerskapet för ett rökfritt samhälle har tagit fram en översikt över rökförbuden i de olika EU-länderna.