Uporabljate starejšo različico brskalnika Microsoft Internet Explorer. Optimalno uporabo spletišča omogoča različica 9, zato priporočamo, da nagradite svoj brskalnik, saj boste le tako lahko uporabljali vse funkcije spletišča. Novejšo različico brskalnika Internet Explorer lahko prenesete z Microsoftovega spletišča http://www.microsoft.com.

Evropski mladinski portal

Informacije in možnosti za mlade v Evropi.


flag

Nastanitev

Young People
© iStockphoto.com - clearstockconcepts

Prebivanje v tujini

Če greš v drugo državo na študij, delo ali prostovoljsko dejavnost, boš potreboval nastanitev. Seznani se z administrativnimi zahtevami in kako poiskati nastanitev.

Tvoja Evropa ponuja informacije o pravicah in dolžnostih pri prebivanju v drugi državi. Za študij, delo ali iskanje zaposlitve v drugi državi so potrebne nekatere formalnosti.

 

Kje in kako si boš poiskal nastanitev, je zelo odvisno od države in kraja, v katerega se boš preselil, zato moraš pridobiti krajevne informacije. Obrni se na Eurodesk Multiplier, kjer ti bodo ponudili lokalno podporo. Pomoč lahko poiščeš tudi na lokalnem diplomatsko-konzularnem predstavništvu svoje države.

 

Izseljenske skupnosti

Verjetno ne boš edini tujec v novem kraju. Po svetu so številne izseljenske skupine, ki ti lahko pomagajo pri iskanju nastanitve, zaposlitve, opremi stanovanja, obisku prireditev in z drugimi koristnimi napotki.

  • Just Landed: izberi državo in povezal se boš z drugimi izseljenci ter dobil informacije o vsem, kar potrebuješ za življenje v tujini.
  • Expatriates.com: preveri oglase za svoj kraj ali regijo ali objavi svoj oglas.
  • InterNations: poveži se z drugimi izseljenci v več kot 390 mestih po vsem svetu. Lahko dobiš napotke ter se udeležiš srečanj in drugih dejavnosti.

 

Za kraj, v katerega se boš preselil, lahko poiščeš tudi druge skupnosti, denimo na Facebooku.