Uporabljate starejšo različico brskalnika Microsoft Internet Explorer. Optimalno uporabo spletišča omogoča različica 9, zato priporočamo, da nagradite svoj brskalnik, saj boste le tako lahko uporabljali vse funkcije spletišča. Novejšo različico brskalnika Internet Explorer lahko prenesete z Microsoftovega spletišča http://www.microsoft.com.

Evropski mladinski portal

Informacije in možnosti za mlade v Evropi.


flag

Samoizobraževanje

Video: 

The Story of Youthpass, part II (2012)


Neformalno izobraževanje‬‬

Izobraževanje je sestavni del življenja, vendar ni nujno, da vedno poteka v učilnici. Učimo se lahko na druge načine, pogosto tako samodejno, da se tega sploh ne zavedamo.

Formalno izobraževanje je strukturirano, poteka v ustanovi (šola, univerza) in se zaključi s pridobitvijo kvalifikacije.

 

Priložnostno učenje poteka drugače: učiš se samodejno ob vsakdanjih, družinskih ali prostočasnih dejavnostih.   

 

Neformalno učenje je nekje med tema dvema skrajnostima. Lahko je strukturirano z učnimi cilji – vendar običajno poteka zunaj formalnih ustanov: na delavnicah, seminarjih, tečajih, delovnem mestu ali pri športnih dejavnostih.

Učiš se lahko samoiniciativno ali posledično ob različnih dejavnostih.

 

Ne glede na to, kako si pridobil svoje znanje, zanj lahko pridobiš formalno priznanje s potrdilom Youthpass.

 

V zadnjih letih je več organizacij ugotovilo, da je vsakršno učenje dragoceno, zato priznavajo enakovrednost neformalnega in priložnostnega učenja formalnemu učenju.

OECD – priznavanje neformalnega in priložnostnega učenja

EU – priznavanje neformalnega in priložnostnega učenja