Evropski mladinski portal

Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

A picture
© shutterstock.com - LHF Graphics

Najučinkovitejše so volitve

Si dovolj star, da lahko voliš? Kaj veš o volitvah? Volitve so najvišja oblika udejstvovanja državljanov v demokratični družbi in pravica, ki bi jo bilo treba v celoti izkoristiti.

V demokratičnih družbah lahko državljani na volitvah izbirajo med več kandidati in političnimi strankami. Z glasovanjem podpreš odločitev, kandidata, izbor kandidatov ali stranko. Odvisno od države se lahko običajno udeležiš občinskih, regionalnih, nacionalnih in evropskih volitev.

V večini držav lahko uradno voliš pri starosti 18 let.  Pri uvedbi volilne pravice je bila starost 21 let. Evropski mladinski forum je po avstrijskem zgledu, kjer volilno pravico pridobiš pri starosti 16 let, že začel vseevropsko kampanjo za znižanje starosti na 16 let.

 

Evropske volitve

Na volitvah v Evropski parlament leta 2009 je glasovalo le 29 % mladih (v starosti od 18 do 24 let) in 50% vprašanih je navedlo, da o volitvah niso bili dovolj informirani. Mladi bodo lahko povečali svoj delež že na naslednjih evropskih volitvah. Junija 2014 bomo namreč volili poslance Evropskega parlamenta iz svojih držav.

O volitvah se lahko poučiš tako, da prebereš programe kandidatov in se pogovoriš s starši in učitelji. Nekateri kandidati imajo tudi svojo stran na Facebooku, kjer odgovarjajo na vprašanja. Obrneš se lahko tudi na najbližjo informativno pisarno Evropskega parlamenta.

Če živiš v tujini, se lahko še vedno udeležiš nacionalnih volitev, pri volitvah v Evropski parlament pa lahko izbereš, v kateri državi želiš glasovati. Volilna pravica EU ti tudi omogoča, da glasuješ in kandidiraš na občinskih volitvah v državi, v kateri živiš.

 

Ko se boš naslednjič pritoževal ali se ti bo zdelo, da nekaj ni prav,  pomisli, da lahko stvari urediš tudi na volitvah.