Den europeiske ungdomsportalen

Informasjon og muligheter for unge i aldersgruppen 13 til 30.

Video: 

Marathon


Når røyken legger seg

28 % av EUs befolkning røyker, deriblant 29 % europeere i aldersgruppen 15 til 24 år. Nesten all bruk av tobakk starter i ungdomsårene eller blant unge voksne. Informer deg selv og andre om de rette valgene!

Røyking er fortsatt den største enkeltårsaken til dødsfall og sykdom som kan forebygges, i EU. Sigaretter inneholder en rekke giftstoffer og nikotin, som er svært vanedannende og fører til at mange unge som røyker av og til, begynner å røyke hver dag.
 

Har du lyst til å stumpe røyken?

Hvis du er ung og tenker på å slutte å røyke, kan du ta en titt på den siste EU-kampanjen Eksrøykere er ustoppelige. Her får du praktiske tips om hvordan du stumper røyken, i tillegg til det nye verktøyet iCoach. Denne digitale helseopplæringsplattformen hjelper deg med å stumpe røyken i ditt eget tempo. iCoach er gratis og tilgjengelig på 23 offisielle EU-språk. ICoach analyserer folks røykevaner og gir daglig skreddersydd rådgivning.

Mange land har også opprettet hjelpelinjer eller nettbaserte støttesentre som hjelper deg på veien mot en røykfri fremtid.

 

Er du klar til å øke folks bevissthet?

Verdens røykfrie dag (31. mai hvert år) foregår det arrangementer og aktiviteter for å øke bevisstheten om hvordan tobakk kan føre til sykdom og dødsfall. Det finnes kampanjemateriale som hjelper deg med å avlegge et løfte mot tobakksbruk.

 

Røyking og lovverket

EU anbefaler at minimum aldersgrense for røyking settes til 18. Så langt har 21 av 27 medlemsstater innført denne grensen. Aldersgrensen er fremdeles 16 år i Østerrike, Italia, Malta, Nederland, Belgia og Luxembourg.

For å forhindre passiv røyking har en rekke EU-land innført strenge røykelover som forbyr røyking innendørs på nesten alle arbeidsplasser og i alle offentlige bygninger, inkludert barer og restauranter.

Det røykfrie kartet, som er utarbeidet av Smoke Free Partnership, viser hvordan røykelover og -bestemmelser er implementert på nasjonalt nivå i Europa.